Takaisin postauksiin

Luonnossa kotonaan -päiväkodeissa opitaan ulkona

Useassa Touhulan päiväkodissa aloittaa elokuussa 2021 uusi Luonnossa kotonaan -ryhmä.

Luonnossa kotonaan -toiminta on Suomen Ladun kriteerien mukaista ulkoilmaelämää, jossa korostuu monipuolinen ulkoilu sekä luonnossa oleskelu, oppiminen ja leikkiminen.

Myös Touhulan Luonnossa kotonaan -päiväkodeissa on sitouduttu päivittäiseen ulkoiluun luonnossa, retkeilyyn useita kertoja viikossa sekä kestävän elämäntavan vaalimiseen. Ylivieskassa sijaitsevat Touhula Villiina ja Helmiina ovat toimineet Luonnossa kotonaan -arvojen mukaan jo useamman vuoden ajan.

Touhula Villiina ja Helmiina Ylivieskassa ovat Luonnossa kotonaan -päiväkoteja

Villiinan ja Helmiinan johtaja Eija Kaarlela arvostaa suuresti Luonnossa kotonaan -toimintaa ja sen vaikutusta lapsiin sekä varhaiskasvatukseen:

– Lapset oppivat luonnon kunnioittamista, minkä lisäksi luonnossa oleskelulla on suuri vaikutus lasten hyvinvointiin ja itsetunnon kehittymiseen. Kun ollaan luonnossa ja on tilaa hengittää, saa virtaa ja stressi katoaa – niin lapsilla kuin aikuisillakin. Luonnolla on selkeä vaikutus vireystasoon. On myös paljon mahdollisuuksia luovuudelle ja mielikuvituksen käytölle.

Luonto tukee varhaiskasvatusta ja oppimista

Luonnossa kotonaan -päiväkodeissa ulkoillaan säällä kuin säällä, koko vuoden ympäri, jonka lisäksi kaikki välineet ja muut materiaalit leikkiin keksitään luonnosta. Tämä vaatii luovuutta sekä aikuisilta että lapsilta, mutta on samalla erittäin palkitsevaa molemmille.

– Mielestäni luonnossa ja metsässä voi tukea varhaiskasvatuksen tavoitteita kaikissa osa-alueissa, ehkä jopa monipuolisemmin. Se kuitenkin vaatii kasvattajilta enemmän mielikuvitusta ja laatikon ulkopuolelta ajattelemista, Eija Kaarlela kertoo.

Luonnossa kotonaan -toiminta Touhulan päiväkodeissa.

Myös Touhula Villiinan esikoulunopettaja Anna Ekdahl arvostaa luontoa sekä sen roolia päiväkodin arjessa ja varhaiskasvatuksessa:

– Kuten myös lapset, olen oppinut sen asenteen, että ei anneta sään vaikuttaa ulkoiluun. Se haastaa opettamaan lapsille, kuinka voi löytää mahdollisuuksia leikkiin ulkona joka kelillä. Kun viedään toimintaa ulos metsään, kokee itsekin onnistumisia sekä näkee lasten innon ja onnistumiset, kun hekin lähtevät luovaan tekemiseen luonnossa.

Lapset ja aikuiset oppivat Luonnossa kotonaan -toiminnasta

Sen lisäksi että Luonnossa kotonaan -päiväkodeissa painotetaan ulkoilun ja luonnossa touhuamisen merkitystä, päiväkotien lapset pääsevät tutustumaan myös kestävän kehityksen teemoihin.

Lasten kanssa mietitään esimerkiksi kannattaako vesihanaa pitää liian kauan auki, jätetäänkö valot päälle kun mennään ulos ja miten roskia kierrätetään. Lisäksi tärkeänä osana on luonnon, mutta myös muiden ihmisten kunnioittaminen.

Kestävän elämäntavan opettaminen lapsille on ilahduttanut Anna-Leena Nurkkalaa, jonka kaksi tyttöä ovat olleet Touhula Villiinassa jo pitkään:

– Hienoa että lapsille pohjustetaan jo varhaisessa vaiheessa, miten kaikki toimii, miksi kierrättäminen on tärkeää, miksi ei saa roskata ja miten luontoa kohdellaan. Lapset ovat todella alttiita, oppivaisia ja ottavat asiat hienosti vastaan. On erittäin hyvä, että osataan lapsen kielellä opettaa näitä asioita, jotka aikuisillekin ovat joskus vaikeita.

Anna-Leena suosittelee Villiinan kaltaisia Luonnossa kotonaan -päiväkoteja kaikille aktiivisille sekä luonnosta ja metsäretkistä tykkääville perheille.

Luonnossa kotonaan -ryhmässä vietetään paljon aikaa ulkona.

Touhula Villiinan ja Helmiinan johtaja Eija Kaarlela kannustaa perheitä sekä varhaiskasvatuksen ammattilaisia hakeutumaan luontopäiväkotiin, vaikka ei pitäisikään itseään luontoihmisenä.

– Itse en ollut aiemmin luontoihminen kun tulin tänne aikoinaan töihin. Vuosien saatossa olen kuitenkin kasvanut ja sujahtanut itsekin mukaan ja innostunut aivan uudella tavalla. Nyt olen kovastikin luontoihminen ja onnellinen, siitä että olen päässyt oppimaan ja kouluttautumaan. Suomen Ladun koulutukset ovat valtavan laadukkaita ja hyviä. Olen saanut todella paljon sekä ammatillisesti että henkilökohtaiseen elämään, Eija Kaarlela kehuu.

Myös Touhula Villiinan asiakas Anna-Leena Nurkkala kokee oppineensa näkemään luonnon eri tavalla lastensa ja Luonnossa kotonaan -toiminnan kautta:

– Lapset eivät ajattele niin vaikeasti kuin me aikuiset. He osaavat tehdä asiat yksinkertaisesti ja selkeästi. On hyvä palata perusasioiden ääreen ja tulla itsekin pari askelta taaksepäin. Saa uuden näkökulman lasten kautta, kun lapset ovat hyvällä tavalla viattomia ja näkevät asiat eri lailla.

Luonnossa kotonaan -toimintaa on tarjolla seuraavissa Touhulan päiväkodeissa 1.8.2021 alkaen:

Täytä hakemus ryhmään päiväkodin nettisivuilla. Lisätietoja saat päiväkodin johtajalta!

Samankaltaisia postauksia