Takaisin postauksiin

Äiti on töissä täällä

Useassa Touhulan päiväkodissa on varhaiskasvatuksessa myös työntekijöiden omia lapsia. Kysyimme, miten arkea helpottava ratkaisu käytännössä sujuu.

”Ei ole mitään hätää. Äiti on täällä töissä ja pitää huolen meistä kaikista.”

Näin lohdutti Tiia Lampelan tytär veljeään, kun Tiia aloitti Touhula Saukonmäen päiväkodin johtajana vuonna 2018. Tiian lapset aloittivat samassa yhteydessä päiväkotitaipaleensa.

Nyt kaksi vanhinta lasta ovat jo koulussa, mutta perheen kuopus, Alia, tuli päiväkotiin kymmenen kuukauden iässä keväällä 2023. Samassa Tiia palasi töihin perhevapaalta.

– Ennen kuin olin itse täällä töissä, en olisi missään nimessä laittanut lasta niin pienenä päiväkotiin. Mutta koska olen nähnyt, miten hyvin arki täällä toimii ja miten taitavia Saukonmäen kasvattavat ovat lasten kanssa, niin uskalsin ottaa Alian mukaan päiväkotiin, Tiia kertoo.

Touhula Saukonmäessä on hoidossa kolme lasta, joiden vanhemmat ovat töissä samassa päiväkodissa. Parhaimmillaan työntekijöiden lapsia on ollut viisi.

– Autamme toisiamme myös työajan ulkopuolella ja arjen sujumisessa, Tiia sanoo.

Supervoimana ymmärrys

Tilanne kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. Arjessa ei ole ylimääräisiä matkoja päiväkotiin ja illallakin pystytään hätätilassa auttamaan kotiin lähdön yhteydessä.

Tiia myöntää, että välillä hän hiippailee päiväkodissa, jotta oma lapsi ei kiinnittäisi häneen huomiota.

Kun työntekijän lapsi aloittaa päiväkodissa, niin aluksi toiminnassa pyritään siihen, että he ovat eri puolilla päiväkotia. Kun lapsi tottuuu siihen, että vanhempi on töissä samassa paikassam kohtaamiset päivän aikana ovat todella luontevia. Lapset myös aistivat aikuisten välisen luottamuksen.

– Päiväkotimme työntekijöiden supervoima on ymmärrys lapsia ja perheitä kohtaan. Työntekijämme tekevät todella paljon työtä ja pohtivat, että miten helpottaa lapsen aloitusta päiväkodissa. Pystyn myös itse olemaan vanhemmille vertaistukena, Tiia kuvailee.

Arjen kiire helpottuu

Lastenhoitaja Ruusa Turusen poika on hoidossa Touhula Kivikkokankaalla Oulussa. Lapsi on ollut äidin kanssa samassa päiväkodissa siitä asti, kun Ruusa aloitti kokopäiväisenä työntekijänä Kivikkokankaalla.

Aluksi äiti ja lapsi olivat eri rakennuksissa, jolloin kohtaamisia päivän aikana tuli harvoin. Nyt he ovat jo vierekkäisissä ryhmissä.

Ruusa Turusen poika on varhaiskasvatuksessa samassa päiväkodissa, jossa hän on itse töissä.

– Vanhempi ja lapsi vierekkäisissä ryhmissä ei ehkä ole ihannetilanne, mutta lapseni on aika tottunut siihen, että mulla on päiväkodissa oma lapsiryhmä ja hänellä omansa, Ruusa kertoo.

– Meille on ollut alusta ihan selkeää, että tämä onnistuu. On se luonnekysymyskin, toisen lapsen kanssa voisi olla hankalampaa. Arjen toimivuuden kannalta tämä on meidän perheellemme helpoin ratkaisu, Ruusa sanoo.

Ratkaisun toimivuus on pitkälti kiinni työntekijöiden välisestä yhteistyöstä ja luottamuksesta. Kun työntekijöiden omia lapsia on päiväkodissa myös hoidossa, tarvitaan paljon tilannetajua. Esimerkiksi hakutilanteessa vanhempi on aina vanhempi, jolle kerrotaan normaalisti päivän kuulumisista.

– Minä tiedän omat työkaverit ja miten täällä toimitaan. Joustamme kaikki vuorotellen. On se ihan mukavaakin nähdä lasta oman työpäivän aikana. Täällä hän on turvassa ja lähellä, Ruusa kiteyttää.

Lue lisää:

Samankaltaisia postauksia