Takaisin postauksiin

Millaisia varusteita lapsi tarvitsee päiväkotiin?

Päiväkotiin mukaan pakatut vaihtovaatteet ja varusteet ovat omalta osaltaan huolehtimassa siitä, että päiväkotipäivä on viihtyisä. Lastenhoitaja Jasmiina Niskala Turun Touhula Yli-Maariasta kertoo, mitä hoitoreppua pakatessa kannattaa huomioida.

Tekstin lopusta löydät vielä muistilistan, joka kokoaa yhteen kaikki tärkeimmät varusteet.

Vaatetus sään ja koon mukaan

Touhulalaiset ulkoilevat säällä kuin säällä, joten ulkovaatteiden tulee olla keliin sopivat: lämpimät ja vedenpitävät kylmemmillä säillä, kevyemmät lämpimämpinä. Jos mukana on kuravaatetus, sitä kannattaa muistaa jo ostaessa kokeilla suoraan ulkovaatteiden päälle. Tätä Niskala tahtoo painottaa.

– Kuravaatteet mahtuvat ehkä sisävaatteiden päälle, mutta entäs sitten, kun myös ulkovaatteiden on mahduttava siihen väliin? Aika usein lasten näkee painelevan pihalla pieninä Michelin-ukkeleina, niin että juuri ja juuri on saatu vaatteet kerroksittain ylle. Ja tukalaltahan se näyttää. Kokojen kanssa kannattaa siis olla tarkkana.

Jalkineiksi lapselle on puolestaan varattava kumisaappaat sekä toiset säänmukaiset kengät. Kesällä ne voivat olla sandaalit tai lenkkarit, talviaikaan tietysti lämpöiset ja vedenpitävät talvikengät.

Ulkoiluun ja sisällä oloon on varattava eri vaatteet. Pihalle ei ole tarkoitus mennä möyrimään samoilla pöksyillä, millä ollaan oltu sisällä. Lämpimälläkin säällä ulko- ja sisävaatteet pidetään erikseen.

– Turussa esimerkiksi oli tässä taannoin kovin lämpöisiä syyspäiviä, ja silloin lapset menivät ulos verryttelypuvuissa, Niskala kertoo.

Mukavuus ja helppous ennen kaikkea

Sisävaatteiden kannattaa olla sellaiset, että lapsi saa ne itse puettua ja riisuttua; tätä harjoitellaan päiväkodissa pienestä pitäen. Niskala muistuttaa myös toisesta tärkeästä asiasta: vaatteiden käyttömukavuudesta. Epämukavat vermeet hermostuttavat aikuisiakin, joten ei ole ihme jos ne lapselle tuovat tukalan olon ja nostattavat kiukutuksen pintaan.

– Vaatteiden tulisi olla oikean kokoiset, joustavat ja kaikin puolin sellaiset, että lapsella on niissä hyvä olla. Ei siis mitään, mikä kiristäisi ja puristaisi, Niskala sanoo.

Niskalalla on myös tärppi kylmeneville säille:

– En vielä vanhemmillekaan lapsille antaisi talvihanskoiksi sormikkaita vaan näppärät toppakintaat. Etenkin pienemmille menee hankalaksi koittaa taiteilla sormikkaita paikoilleen, kun he eivät vielä tahdo erottaa sormia lainkaan toisistaan.

Iloinen meno jatkuu vaihtovaatteissa

Päiväkodissa sattuu ja tapahtuu, joten vaihtovaatteille voi usein tulla tarvetta ihan kaiken ikäisillä lapsilla. Vielä enemmän vaihtovaatteita tarvitsee kuitenkin pienempi väki – muun muassa siksi, että heidän syömisensä on toistaiseksi sotkuisempaa.

– Päiväkodissa lapset harjoittelevat syömistä itse, joten jälkikin on välillä sen mukaista, Niskala nauraa.

Viikko-ohjelmassa saattaa myös lukea jumppaa, jota varten lapsi tahtoo joskus vaihtaa erilliset liikuntavaatteet. Pakollista jumppavaatteiden tuominen päiväkotiin ei kuitenkaan ole.

Tossuissa ei tarvitse liukastella

Sisätiloissa lapset innostuvat usein temmeltämään ja touhottamaan, ja siksi jalassa on ehdottomasti oltava sisätossut. Tossuja peräänkuulutetaan ennen kaikkea lapsen turvallisuuden vuoksi, sillä lattiat saattavat olla liukkaat.

Sisätossut pitävät lapsen olon muutenkin mukavampana: jos lattialle tipahtelee aterioidessa ruokaa ja ruoka jää sukkien sijaan tossun pohjaan, tossu kestää kosteutta paremmin ja on helpompi putsata.

Unihetkiin turvaa ja lohtua pehmolelusta tai äidin paidasta

Vaikka lapsi ei kotona välttämättä enää nappaisikaan kainaloonsa unikaveria, päiväkodissa tarve saattaa yhtäkkiä olla suurempi. Koti-ikävä nimittäin iskee usein päiväunien hetkellä. Unikaveriksi voi silloin tuoda perinteisesti pehmolelun tai vaikkapa jotain, joka muistuttaa rakkaasta perheenjäsenestä:

– Mukana voi olla vaikkapa äidin paita tai hame, Niskala kertoo. – Ja pienimmillä saa tietysti olla tutti, jos sellaista käyttää.

Päiväunia varten vaatteet riisutaan usein pois, jottei petiin kulkeutuisi roskia päivän tiimellyksistä. Halutessaan lapsi saa kuitenkin myös vaihtaa ylleen mukanaan tuomansa yöpuvun.

Tärkeitä pikkutavaroita sekä selkeyttä nimikoinnilla

Lämpiminä kuukausina lapsella on hyvä olla ulkoillessa mukana oma juomapullo, joka tietyin väliajoin on huolehdittava kotiin pesuun. Aurinkoisella säällä silmillä kannattaa olla lisäksi aurinkolasit – oli kesä tai talvi.

– Jos lasit on tuotu, me huolehdimme kyllä, että lapsi käyttää niitä, Niskala lupaa.

Eräästä asiasta saa Niskalan kertoman mukaan sanoa perheille aina vain uudestaan.

– Oma aurinkovoide on keväisin ja kesäisin tosi tärkeä, ja siitä muistutetaan perheitä paljon. Korvat voivat helposti palaa vaikka lippiksen alta.

Niskala lisää, että myös muita lapsen tarvitsemia voiteita saa ehdottomasti tuoda mukaan päiväkotiin – vaikkapa atopian, vaippaihottuman tai minkä tahansa muun syyn hoitoon.

– Ja hei, vaatteiden ja tavaroiden nimikointi! Niskala vielä huudahtaa viimeisiä tärkeitä huomioita varusteiden suhteen miettiessään. – Juuri tuossa taas parin perheen kanssa selviteltiin lasten keskenään sekoittuneita housuja, jotka olivat viikonlopun yli olleet itse kullakin kadoksissa. Nimikointi helpottaisi kaikkien arkea valtavasti!

Muistilista varusteista päiväkotiin:

  • Ulkovaatteet sään mukaan: syksyllä/talvella haalari tai takki ja housut, keväällä/kesällä vaikkapa verryttelypuku
  • Kengät sään mukaan: syksyllä/talvella lämpimät ja vettä pitävät kengät, keväällä/kesällä sandaalit tai lenkkarit
  • Sään mukainen päähine ja hanskat/rukkaset
  • Kumisaappaat
  • Kuravaatteet
  • Sisätossut
  • Vaihtovaatteita lapsen iän mukaan
  • Vaippoja
  • Voiteet ja muut tarvikkeet lapsen terveydenhoitoon
  • Tutti
  • Unilelu
  • Oma kampa/harja yms. jos tarvetta
  • Aurinkorasva
  • Juomapullo

Muista nimikoida kaikki varusteet! Villavaatteiden nimikointiin voi käyttää apteekista ostettavaa haavateippiä. Se pysyy hyvin myös villasukissa.

Lue lisää aiheesta:

Samankaltaisia postauksia