Takaisin postauksiin

Missä iässä päiväkotiin?

  • Piia Törmänen Päiväkodin johtaja

    Touhula Laajakallio

Pienen lapsen päiväkodin aloitus herättää vanhemmissa huolta ja kysymyksiä. Oman lapsen päiväkodista kannattaakin olla kiinnostunut ja perehtyä mahdollisuuksien mukaan etukäteen päiväkodin rutiineihin sekä toimintatapoihin.

Avoin keskustelu ja hyvä vuorovaikutus ovat onnistuneet päiväkodin aloituksen edellytys. Varhaiskasvatuksen alussa vanhempien tulee täyttää päiväkotiin Lapsen tiedot -lomake, johon oman lapsen tarpeista, tavoista, lempi leluista ja päivärytmistä kannattaa kertoa mahdollisimman kattavasti. Näin varhaiskasvatuksen aloitus on helpompaa lapselle itselleen sekä päiväkodin työntekijöille, jotka myös alussa vasta tutustuvat lapseen.

Hoidon aloituksessa toistuvat tietyt kysymykset. Keräsimme niistä yleisimpiin vastaukset.

Minkä ikäisenä päiväkotiin?

Lapsi voi aloittaa päiväkodissa noin yhdeksän kuukauden iässä, jolloin vanhempainrahakausi päättyy. Nuorimmat aloittaneet lapset ovat yleensä olleet noin 10 kuukauden ikäisiä. Meidän päiväkotiimme lapset ovat tervetulleita heti siinä vaiheessa, kun hoidon tarve tulee perheessä ajankohtaiseksi.

Lapsi nukkuu vielä kahdet päiväunet. Pärjääkö hän päiväkodissa?

Päiväkodissa on totuttu siihen, että pienimmät lapset nukkuvat aloittaessaan kahdet päiväunet. Ensimmäisen nokoset ajoittuvat yleensä aamu-ulkoilun yhteyteen ja ne otetaan rattaissa.

Jossain vaiheessa pienimmätkin lapset siirtyvät oman rytmin mukaisesti yksiin päiväuniin. Pienimmät lapset nukkuvat päiväkodissa aina pinna-/matkasängyssä ja siirtyvät kerrossängyn alapedille sitten kun he ovat valmiita siihen. Maitopullon kanssa nukahtaminen onnistuu myös päiväkodissa.

Miten alle 1-vuotiaan ruokavalio huomioidaan päiväkodissa?

Pienimmille lapsille saapuu päiväkodille omat nimikoidut ruoka-annokset, joissa huomioidaan heidän ravitsemussuosituksensa. Alle 1-vuotiaiden ruoka on pääasiassa soseutettua ja kiinteämpään ruokaan siirrytään asteittain.

Hoidon alussa lapsen ei tarvitse osata syödä itse, vaan harjoittelemme itsenäistä syömistä yhdessä lapsen kanssa. Lasta autetaan ja häntä syötetään aina tarvittaessa. Ruuan koostumuksesta riippuen lapset harjoittelevat myös sormiruokailua.

Varhaiskasvatuksessa huomioidaan jokaisen lapsen yksilölliset erityisruokavaliot ja esimerkiksi vegaanista ruokavaliota on mahdollista toteuttaa myös päiväkodissa.

Lapseni ei osaa vielä kävellä. Onko se este päivähoidon aloittamiselle?

Lapsen ei tarvitse osata kävellä aloittaessaan päiväkodissa. Muita lapsia seuratessa pienimmätkin oppivat nopeasti kävelemään päivähoidon aloittamisen jälkeen ja pian lapsi osaakin jo juosta muiden mukana.

Harjoitellaanko päiväkodissa potalla käymistä?

Kyllä, jokaisella lapsella on päiväkodissa oma nimikoitu potta ja lasten kanssa harjoitellaan potalla käymistä. Potalla käydään monta kertaa päivässä päiväkodin päivärytmin mukaan: aamupalan jälkeen, ennen aamupäivän ulkoilua, aamupäivän ulkoilun jälkeen, lounaan jälkeen, päivälevon jälkeen, välipalan jälkeen sekä ennen iltapäivän ulkoilua.

Miten toteuttaa hoidon pehmeä aloitus?

Ensimmäisinä viikkoina vanhemmat ovat tervetulleita päiväkotiin yhdessä lapsen kanssa. Suosittelemmekin, että lapsi aloittaa päiväkotiin tutustumisen yhdessä vanhempansa kanssa 1–2 viikkoa ennen varsinaista hoidon aloitusta. Lapset ovat yksilöllisiä myös tutustumisen etenemisen suhteen, joten toisille lapsille riittää muutama tutustumispäivä vanhemman kanssa, kun taas toiset lapset tarvitsevat siihen useamman päivän.

Suosittelemme myös, että lapsen ensimmäiset päivät päivähoidossa olisivat tavallista lyhyempiä. Näin lapsi saa pehmeän ja turvallisen aloituksen varhaiskasvatukseen.

Mitä päiväkotiin tarvitaan mukaan?

Päiväkotiin on hyvä tuoda vaihtovaatteita, niin sisävaatteita kuin sään mukaisia ulkovaatteita. Päiväkotiin on hyvä hankkia omat kuravaatteet sekä kumisaappaat.

Jarrusukat tai sisätossut on ehdottomasti oltava kaikilla lapsilla. Lisäksi päiväkotiin tuodaan omat vaipat ja hoitovoiteita tarpeiden mukaan. Myös oma tutti, tuttipullo, unikaveri/uniriepu ja kampa/harja tuodaan tarvittaessa.

Kesäaikana tulee olla myös omat vaatteet ulkoilua varten sekä vesipullo ja aurinkorasva.

Piia Törmänen
Päiväkodin johtaja
Touhula Laajakallio

Samankaltaisia postauksia