Takaisin postauksiin

Parhaat vinkit päiväkodin aloitukseen

Päiväkodin aloitus herättää vanhemmissa paljon kysymyksiä ja tunteita. Alla olevien kysymysten ja vastausten avulla varmistat, että lapsesi varhaiskasvatus saa hyvän alun.

Miten päiväkotiin haetaan?

Päiväkotiin haetaan täyttämällä Touhulan nettisivuilta löytyvät hakemuskaavake. Hakemuksen saatuaan päiväkodin johtaja on teihin yhteydessä sopiakseen päiväkodin aloituksesta.

Ennen aloitusta jokaisen perheen kanssa tehdään vielä palvelusopimus. Lisäksi saatte päiväkodista ohjeet kunnan tarjoaman palvelusetelin / palvelurahat hakemiseen.

Koska voi aloittaa?

Voitte saada paikan päiväkodista vaikka heti! Kiireellisissä tapauksissa ota heti yhteyttä päiväkodin johtajaan. Jos toivomanne päiväkoti on täynnä, pyrimme tarjoamaan paikan läheisestä Touhulasta. Paikkaa voi myös jäädä jonottamaan.

Mitkä ovat päiväkodin aukioloajat?

Pääsääntöisesti Touhulan päiväkodit ovat avoinna arkisin kello 7–17. Päiväkotikohtaisen tiedon löydät päiväkodin omilta nettisivuilta osoitteesta www.touhula.fi. Mahdollisista poikkeuksista kannattaa aina neuvotella päiväkodin johtajan kanssa.

Loma-aikoina varhaiskasvatus järjestetään omassa päiväkodissa tai läheisessä Touhulassa.

Touhulassa on käytössä lapsen hoitoaikojen varaamiseen ja muuhun viestintään TouGo-mobiilisovellus.

Pitääkö lapsi totuttaa päiväkodin päivärytmiin?

Päiväkodissa huomioidaan jokaisen lapsen yksilölliset tarpeet. Pienet lapset nukkuvat vielä kahdet päiväunet ja näin toimitaan myös päiväkodissa. Iän myötä lapset oppivat ja tottuvat päiväkodin arkirytmiin.

Päiväkotien rytmi on pääsääntöisesti:

 • Aamupala on tarjolla kello 8
 • Lounas syödään kello 11
 • Päiväunet nukutaan noin kello 12–14
 • Välipala on tarjolla kello 14

Mitä päiväkotiin tarvitaan mukaan?

Päiväkotiin pukeudutaan säänmukaisiin ja lapselle mukaviin vaatteisiin. Vaipat ja muut henkilökohtaiseen terveydenhoitoon liittyvät tarvikkeet tuodaan kotoa. Päiväkodissa suositaan teippivaippoja, sillä niiden vaihtaminen on nopeampaa.

 • Pakkauslista:
 • Varavaatteita, lapsen iän mukaan jopa kahdet
 • Kurahousut ja kumisaappaat
 • Sisätossut
 • Vaippoja
 • Unikaveri ja tutti, mikäli on käytössä
 • Kesällä aurinkorasva, aurinkolasit ja vesipullo

Lapsen kaikki vaatteet ja kengät tulee nimikoida. Hyvä merkkaustapa villavaatteisiin on kangaslaastari.

Miten järjestää pehmeä aloitus?

Päiväkodin aloitus ja töihin paluu on iso muutos niin lapselle kuin vanhemmalle. Jotta aloitus päiväkodissa sujuisi mutkattomasti, kannattaa päiväkotiin tulla etukäteen tutustumiskäynnille.

Ensimmäisten päivien aikana vanhempi voi olla lapsen mukana päiväkodissa. Myös oma arki kannattaa suunnitella niin, että päivät ovat alkuun lyhyempiä ja illat rauhallisia.

Jotta lapsen aloitus olisi mahdollisimman sujuvaa, kerro lapsen tottumuksista ja tavoista päiväkodin työntekijöille. Tässä on apuna Lapsen tiedot -lomake, joka täytetään ennen hoidon alkua huolellisesti.

Minkälaisissa ryhmissä päiväkodissa toimitaan?

Touhulassa lapsi viettää suuren osan päiväkotipäivästään pienryhmissä. Pienryhmä mahdollistaa turvallisen ja pehmeän aloituksen päiväkodissa. Samalla tuetaan kaveritaitojen vahvistumista ja taataan rauhallinen arki.

Pienryhmäjako tehdään lasten iän, kaverisuhteiden ja lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan kirjattujen tavoitteiden pohjalta. Olennaista on toiminnan, päivärytmin ja tilojen käytön porrastaminen yhteistyössä koko päiväkodin kesken.

Varhaiskasvatussuunnitelma, mitä siitä pitää tietää?

Jokaiselle lapselle tehdään oma varhaiskasvatussuunnitelma yhdessä lapsen, varhaiskasvatuksen opettajan ja vanhempien kanssa lapsen hyvinvoinnin, oppimisen sekä kasvun ja kehityksen tukemiseksi.

Lapsen vasua varten kokoonnutaan vähintään kerran vuodessa vasukeskusteluun. Keskustelussa asetetaan tavoitteita varhaiskasvatukselle.

Lue lisää aiheesta:

Samankaltaisia postauksia