Takaisin postauksiin

Onko päiväkodissa pakko nukkua?

Päiväunet päiväkodissa ovat aihe, joka herättää vanhemmissa paljon tunteita, kysymyksiä ja toiveita. Listasimme vastaukset vanhempien yleisimpiin kysymyksiin.

Onko pakko nukkua?

Ei ole. Päiväkodissa on varhaiskasvatuksessa 1–5-vuotiaita lapsia. Heidän unen tarpeensa ovat erilaiset ja yksilölliset, mutta jokainen lapsi tarvitsee päiväkotipäivän aikana mahdollisuuden rauhoittumiseen ja lepoon.

Tätä tukemaan Touhulan päiväkodeissa on käytössä Torkkula ja Virkkula.

Torkkula on paikka lapsille, jotka tarvitsevat unta. Torkkulassa luetaan tai kuunnellaan satu, ja lapsi saa nukahtaa hänelle mieluisalla tavalla.

Virkkulaan kokoontuvat pääsääntöisesti 4–5-vuotiaat lapset, jotka eivät enää nuku päiväunia. Virkkulassa luetaan myös satu tai rauhoitutaan kuuntelemaan musiikkia lounaan jälkeen. Tämän jälkeen päivä jatkuu leikkien parissa.

Lapsen unen tarhe

Lapseni nukkuu vielä kahdet päiväunet. Onnistuuko se päiväkodissa?

Noin 1,5 vuoden ikään asti lapsi tarvitsee kahdet päiväunet eikä tätä ole syytä lähteä muuttamaan. Päiväkodin aloituskeskustelussa käydään vanhempien kanssa läpi lapsen päivärytmiä, jotta lapsi saa päivän aikana tarvitsemansa levon myös varhaiskasvatuksessa.

Yleensä mahdollisuus aamupäivän torkuille järjestyy esimerkiksi ulkoilun aikana. Ajan myötä lapset siirtyvät päiväkodin normaaliin rytmiin, jossa päiväunille mennään lounaan jälkeen noin kello 12.

Lapseni on nukkunut kaikki päiväunet rattaissa. Pitääkö ennen hoidon aloitusta opetella nukkumaan sisällä?

Päiväkodissa päiväunet nukutaan sisällä ja pienet lapset silitellään uneen. Lapsi oppii kyllä ryhmän mukana nukahtamaan päiväkodin sänkyyn, mutta mikäli mahdollista, asiaa olisi hyvä harjoitella kotona ennen hoidon aloitusta.

Varhaiskasvatuksen aluksi lapset ovat normaalimpia väsyneempiä ja unen tarve kasvaa. Toisaalta myös päiväunet voivat alkuun jäädä uudessa ympäristössä lyhyemmiksi. Lapset tankkaavat illalla huoltajan läsnäoloa ja läheisyyttä. Siksi päiväkodin aloituksen yhteydessä arki-iltoja on hyvä rahoittaa.

Lapseni saa nukkua korkeintaan 15 minuuttia. Miksi tämä ei päiväkodissa onnistu?

Päiväkodissa lapset nukkuvat pääsääntöisesti samassa huoneessa, eikä kasvattajilla ole mahdollisuutta kellottaa jokaisen unta. Vasta nukahtaneen lapsen herättäminen ei tue lapsen lepoa eikä kehitystä.

Mikäli lapsi herätetään päiväunilta, hän herää monesti itkien, mikä puolestaan herättää ryhmän muut lapset. On päiväkodin arjen kannalta käytännössä mahdotonta käydä herättelemässä erikseen lapsia, joiden päiväunien toivotaan kestävän 15, 30, 45 tai 60 minuuttia.

Jotta vanhempien toiveita pystytään huomiomaan, lasten nukkumaanmenoaikoja pyritään rytmittämään niin, että se tukee lapsen unen tarvetta.

Lapseni nukkuu päiväunet päiväkodissa, mutta ei kotona.

Tämä on yli 3-vuotiailla lapsilla hyvin tyypillistä. Päiväkodissa lapsella on virikkeitä ja vuorovaikutussuhteita huomattavasti enemmän kuin kotona, joten unen tarvekin on suurempi.

En halua lapseni nukkuvan päiväkodissa, mutta usein hän on pyynnöstäni huolimatta nukahtanut.

Mikäli lapsi nukahtaa päiväkodissa esimerkiksi satua kuunnellessaan, hän selkeästi tarvitsee unta. Yhtäkään lasta ei pidetä päiväkodissa väkisin hereillä.

Osalla lapsista voi olla ennen päiväunien poisjääntiä vaikeuksia rauhoittua yöunille ja nukkumaanmenoaika venyy. Tässä kohtaa kannattaa keskustella asiasta ja aikatauluista päiväkodin kasvattajien kanssa, jotta tilanteeseen löydetään kaikkien kannalta paras ratkaisu. Päiväunien poisjääntivaiheessa on myös niin, että yhtenä päivänä lapsi nukkuu päiväunet ja toisena ei. Enemmin tai myöhemmin lapsi oppii myös viettämään koko päiväkotipäivän ilman päiväunia.

Asiantuntijoina artikkelissa toimivat Touhulan palvelupäällikkö Mervi Räty sekä päiväkodin johtaja Susanna Hulkkonen.

Lue lisää:

Samankaltaisia postauksia