Takaisin postauksiin

Positiivinen ilmapiiri saa kiitosta Hönttämäessä

Kun Saija Kivelä saapui joulukuussa 2020 oululaisen Touhula Hönttämäen johtajaksi, hän ryhtyi johtamaan päiväkotia itselleen tyypillisellä otteella.

Saijan saapumisen myötä Touhula Hönttämäki onkin saanut läsnäolevan ja avoimen johtajan, joka on onnistunut parantamaan päiväkodin asiakkaiden tyytyväisyyttä lastensa saamaan varhaiskasvatukseen sekä perheiden kanssa tehtävään yhteistyöhön.

– Tapani toimia täällä on sama kuin muuallakin ollessani esimiehenä. Haluan olla läsnä ja tavoitettavissa aina kun tarvitaan. Olen samalla tavalla tehnyt myös asiakasviestintää: viikoittain lähettänyt kirjeitä ja jututtanut vanhempia aina tavattaessa. Tämä madaltaa kynnystä olla yhteydessä ja tullaan tutuiksi kaikkien kanssa. Lisäksi päiväkodissa kiertelen ryhmissä kyselemässä miten on mennyt, Saija Kivelä kertoo.

Saija Kivelän johdossa Touhula Hönttämäki on saanut kiitosta vanhemmilta kuukausittain järjestettävissä asiakastyytyväisyyskyselyissä. Päiväkodin toiminta on kehittynyt huimin harppauksin jo muutamassa kuukaudessa ja kyselyiden tulokset ovat tästä todisteena.

Touhula Hönttämäen kasvattajat pitivät nalleteatteria Oulussa.

Positiivista palautetta on tullut muun muassa asioista tiedottamisesta, lasten viihtyvyydestä sekä ystävällisestä vastaanotosta aina päiväkotiin tultaessa:

– On erittäin merkityksellinen asia, että lapsi huomioidaan, kun hän saapuu päiväkotiin aamulla. Lapsi tulee joko ilosella tai vähemmän ilosella mielellä, mutta me olemme aina iloisesti tervehtimässä. Olemme saaneet paljon kehuja myös lasten päivästä tiedottamisesta. Nykyään vanhemmat haluavat tietää, mitä lapset ovat päivän aikana tehneet, joten merkkaamme koko päivän ajan lapsilistoihin asioita ja käymme niitä rauhassa läpi, kun vanhemmat illalla tulevat hakemaan, Sirpa Kivelä kuvailee.

Vanhempien lisäksi positiivista palautetta antavat myös lapset. Näin lapsilta saatavaa palautetta kuvailee pienten lasten ryhmässä toimiva varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Outi Törmänen:

– Lapsilta saa hyvää palautetta, kun he tulevat päiväkotiin iloisella ilmeellä ja näkevät, että hoitaja on paikalla. Näemme ihanat veikeät ilmeet päiväkodin oven avautuessa. Lapsilta saatu positiivinen palaute on aina aitoa.

Monipuolista liikuntaa ja tekemistä säällä kuin säällä

Touhula Hönttämäki on liikuntateemainen päiväkoti, jossa monipuolinen liikunta ja ulkoilu ovat osa jokaista päivää – myös hieman huonommilla keleillä. Outi Törmäsenkin ryhmässä liikunta näkyy pitkin päivää:

– Päivä aloitetaan aamupiirillä ja pienillä liikuntaleikeillä. Meillä on päiväkodissa liikkari ja nukkari, johon osa porukasta menee ajelemaan mopoilla, jonka lisäksi aamu- ja iltapäivällä on ohjattua sekä vapaata liikuntaleikkiä myös ulkona.

Touhula Hönttämäen istututukset.

Touhula Hönttämäessä on myös liikuntasali, joka on ahkerassa käytössä. Lisäksi kuluvana talvena päiväkodin lapset pienimpiä myöten ovat päässeet harrastamaan ja liikkumaan ulkona lumessa.

– Tänä vuonna on ollut hyvä talvi, joten on voinut ilolla katsoa kun kaikki ryhmät ovat päässeet hiihtämään. Isommat lapset ovat käyneet monta kertaa myös luistelemassa ja pulkkamäessä. Monena vuonna ei ole ollut näin paljoa lunta, joten on nyt otettu siitä kaikki ilo irti, Saija Kivelä iloitsee.

Monipuolisen liikunnan lisäksi Touhula Hönttämäessä huomioidaan, mistä lapset ovat kiinnostuneita ja lasten aloitteesta syvennytään enemmän eri aiheisiin ja asioihin. Esimerkiksi aikaisemmin lapset kiinnostuivat Tiede ja tutkiminen -teemasta, joten yhdessä Hönttämäen ryhmässä järjestettiin viikoittain erityinen Tiedetiistai. Pienten ryhmässä puolestaan opetellaan vielä puhumaan ja lasten keskuudessa on noussut tiettyjä suosikkilauluja.

Kehut ja työyhteisön tuki kantavat poikkeusaikana

Koska kuluneen vuoden aikana päiväkodissa ei ole voitu järjestää toimintaa vanhempien kanssa totutulla tavalla, Touhula Hönttämäessä on pyritty pitämään yhteyttä perheisiin ja tiedottamaan asioista muilla tavoin. Hönttämäessä on kuitenkin onnistuttu toimimaan poikkeusolojen rajoitteista huolimatta.

– Normaalisti olisi vanhempainkahvit ja muuta toimintaa, mutta nyt niitä ei voida järjestää. Silti esimerkiksi helmikuussa teimme ystävänpäivän rastiradan metsään, jota perheet saivat käydä kiertämässä. Lisäksi järjestimme tammikuun lopussa eskari-info uuden eskariopettajan kanssa Teamsin välityksellä. Oli erittäin hienoa, kun pystyimme esittäytymään ja tulemaan tutuiksi vanhemmille. Viime viikolla pidin myös virtuaalisen vanhempainillan, kun päiväkotiin on tullut uusia perheitä, Saija Kivelä sanoo.

Poikkeusaikojen rajoitusten vuoksi työyhteisön sisälläkin on pitänyt keksiä tapoja tukea työntekijöiden jaksamista ja hyvinvointia. Käytännössä tämä näkyy esimerkiksi työvuorojen suunnitteluna sekä ryhmien sijoitteluna. Tärkeiksi asioiksi ovat kuitenkin nousseet erityisesti keskinäinen kannustaminen ja kehut.

– Kun saimme tulokset asiakastyytyväisyyden noususta, Touhula tarjosi Hönttämäen henkilökunnalle päiväkahvit. Tällä tavalla huomioitiin ja kiitettiin, kun asiat ovat menneet hyvin. Yritän itsekin kiittää ja kuunnella herkällä korvalla mitä työntekijöillä on sanottavaa. Toimistoni ovi on auki ja aina saa käydä kertomassa asioitaan, Saija Kivelä kertoo.

Me työntekijät tuetaan toisiamme ja annetaan tsemppiä tai kehutaan, että menipä joku juttu hyvin. On tärkeää että tuetaan toisia kaikenlaisissa tilanteissa, Outi Törmänen lisää.

Tutustu Touhula-päiväkoteihin Oulussa.

 

Teksti: Valtteri Mustonen / S360

Samankaltaisia postauksia