Takaisin postauksiin

Liikuntaleikkejä lapsille päiväkotiin

Kun kelit ovat kehnot, päiväkodin varhaiskasvattajien hihasta on ulkoleikkien sijaan löydyttävä mukaansatempaavia sisäleikkejä. Millaiset liikuntaleikit ovat lapsille sisällä kaikkein mieluisimpia?

Liikuntateemaisen Touhula Saaristokaupungin apulaisjohtaja ja varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Jesse Hyttinen on lasten liikuntaleikeissä haka. Hän muistuttaa parista tärkeimmästä seikasta:

– Olennaista on, että leikit ovat tarpeeksi mielenkiintoisia, helposti lähestyttäviä, eivätkä liian vaativia. Siten kynnys osallistua on mahdollisimman matala kaikille lapsille – myös heille, jotka muuten ovat arempia osallistumaan vauhdikkaampiin leikkeihin.

Myös leikkiympäristön merkitys on suuri: tarpeeksi innostavassa ja riittävän kokoisessa ympäristössä leikkiminen on turvallista ja mielekästä, eikä leikkiä tarvitse rajoittaa kesken kaiken.

Hyttinen vinkkaa vielä, että lasten liikuntaleikkejä pystyy aina soveltamaan ja jalostamaan.

– Esimerkiksi perinteisestä hippaleikistäkin saa vaikka minkänäköisen, kun käyttää luovuutta!

Alle on koottu neljä Hyttisen jakamaa Touhula Saaristokaupungin hittileikkiä. Niistä jokaista on niin ikään helppo soveltaa monin eri tavoin oman mielikuvituksen mukaan.

Apinaralli

Lapset ovat apinoita, jotka vievät palloja maaliin eli ”kotiinsa” – pallojen voidaan kuvitella olevan vaikkapa sitruunoita. Sitruunat ovat salin toisessa päässä, maali toisessa. Maalissa voi olla merkkinä tötterö tai kartio, jonka päälle pallo täytyy tuoda. Välin lähdöstä maaliin voi joko juosta läpi tai sitten matkan varrelle ollaan voitu asettaa esteitä ja tunneleita.

Aarteenryöstö

Aikuinen on merirosvo, joka on haalinut keskellä salia ison kasan jumppatarvikkeita – eli ryöstösaaliin! Leikin alussa merirosvo nukahtaa, ja lapset saavat lähteä pelastamaan ryöstösaalista. Merirosvo nukkuu leikin loppuun saakka ja herää vasta kun koko saalis on viety.

Ennen leikkiä sovitaan ikätason mukaan, millä tavalla esineet pitää rosvolta pelastaa: tuodaanko ne vaikkapa jalalla kuljettamalla, potkaisemalla, sylissä kantamalla vai pään päällä kuljettamalla. Matkalla voi myös olla esteinä esimerkiksi renkaita, joiden läpi täytyy pujahtaa.

Liikennevaloleikki

Tässä leikissä aikuinen toimii punaisena ja vihreänä liikennevalona. Lapset puolestaan ovat erilaisia ajoneuvoja, jotka saavat kulkea salissa edestakaisin. Punaisella ajoneuvojen pitää pysähtyä, vihreällä saa jälleen liikkua. Liikennevaloina voivat toimia esimerkiksi pyöreät istuma-aluset.

Käärmeleikki

Lapset menevät jonoon seisomaan. Jonon ensimmäinen on käärmeen pää, joka yrittää ottaa omaa häntäänsä – eli jonon viimeistä lasta – kiinni. Välissä olevien lasten täytyy mutkitella, jottei tämä onnistuisi. Jos pää saa hännän kiinni, ensimmäinen lapsi siirtyy hännäksi. Tällä tavalla edetään, kunnes kaikki ovat päässeet olemaan sekä käärmeen päänä että häntänä.

Lue lisää aiheesta

Samankaltaisia postauksia