Takaisin postauksiin

Kuka päiväkodissa siivoaa?

Oletko koskaan miettinyt, minne kaikki päiväkodin eteiseen kertynyt hiekka ja kura katoaa? Yksityiseen varhaiskasvatukseen liittyy paljon ennakkoluuloja, joista yksi on, että päiväkodin siivous on kasvattajien vastuulla.

Näin ei kuitenkaan ole, sillä jokaisessa Touhulan päiväkodissa työskentelee päiväkotiapulainen, jonka työtä on varmistaa, että päiväkoti on puhdas ja turvallinen ympäristö, niin lapsille kuin aikuisillekin.

Touhula Hiirulaisenkujan päiväkotiapulainen, Ella Väisänen, kertoo pitävänsä työstään, sillä se on itsenäistä, monipuolista ja palkitsevaa.

”Kun työkaverit huomaavat, että tilat on siivottu, tuntee että oma työ on tärkeää”, Ella kertoo. Kasvattajien on helppo aloittaa päivä, kun tilat ovat puhtaat ja järjestyksessä.

”Olen jokapaikanhöylä”, Ella naurahtaa. ”Joskus korjaan ovenkahvoja, teen koristeita päiväkodin tapahtumiin, jonka jälkeen autan ryhmässä. Sitten siivoan ja järjestelen paikkoja, huolehdin ruokahuollosta ja välillä teen myös välipaloja. Olen vähän kuin siivooja, kokki ja remonttireiska. Kaikki samassa paketissa.”

Päiväkotiapulainen
”Olen vähän kuin siivooja, kokki ja remonttireiska. Kaikki samassa paketissa”, kertoo päiväkotiapulainen Ella Väisänen.

Koulutus tukemassa arkea

Päiväkotiapulaisen työhön kuuluu niin päiväkodin puhtaudesta huolehtiminen kuin myös pyykki-, ruoka- ja jätehuolto. Joissain päiväkodeissa myös ruoka- ja tukkutilausten tekeminen kuuluu päiväkotiapulaisen tehtäviin.

”Päiväkotiapulaisen yhteistyökyky, ystävällisyys, joustavuus ja asenne ovat suuressa roolissa koko työyhteisössä. Hän on tarvittaessa myös kasvattajien ja lasten apuna, ja huolehtii yhdessä koko henkilökunnan kanssa siitä, että jokainen lapsi saa hyvän ja turvallisen päivän päiväkodissa”, kertoo Touhulan projektikoordinaattori Riikka Heinola, joka kouluttaa työssään päiväkotiapulaisia.

Riikka on esimerkiksi opastanut päiväkotiapulaisia siinä, kuinka ruokahävikkiä voidaan vähentää. Koulutuksen seurauksena hävikin määrä onkin vähentynyt merkittävästi kaikissa Touhulan päiväkodeissa.

Työssä vaaditaan herkkyyttä kuulla ja nähdä

Päiväkotiapulaisen työssä painotetaan hyviä kommunikaatio- ja vuorovaikutustaitoja. Hyvä päiväkotiapulainen osaakin nähdä päiväkodin toiminnan niin lasten kuin heidän vanhempiensakin näkökulmasta. Työssä vaaditaan herkkyyttä kuulla ja huomata mitä ympärillä tapahtuu ja kykyä reagoida nopeasti muuttuviin tilanteisiin.

Arki on joukkuepeliä, joten päiväkotiapulainen tekee yhteistyötä koko päiväkodin henkilökunnan kanssa, ja on rohkeasti mukana suunnittelemassa päiväkodin uusia, yhteisiä toimintatapoja.

Touhulan päiväkodeissa päiväkotiapulaiset ovat tärkeä osa työyhteisöä, eikä heidän arvokasta työtään ole ulkoistettu siivousalan yrityksille. Jokainen päiväkotiapulainen on aito touhulalainen.

”Meidän kokemuksemme mukaan Touhulassa työsuhteessa olevat päiväkotiapulaiset tekevän työnsä paremmin ja näin heistä tulee myös osa työyhteisöä”, kertoo henkilöstöjohtaja Maiju Isokangas.

Päiväkodissa parasta on työkaverit ja tunnelma

Ennen päiväkotiapulaiseksi hakeutumista Ella oli opiskellut teatteri-ilmaisun ohjaajaksi ja työskenteli ravintolassa. Ravintola-alalle tyypilliset ilta- ja viikonlopputyöt saivat hänet kaipaamaan säännöllisempiä työaikoja ja parempaa työn ja vapaa-ajan tasapainoa.

”Hakiessani päiväkotiapulaisen paikkaa, pelkäsin että työssä tarvitaan taitoja, joita en osaa, sillä hakemuksessa toivottiin kokemusta samankaltaiselta alalta tai siivousalan koulutusta. Työn aloitettuani huomasin, että tärkein työssä vaadittava taito on maalaisjärki”, Ella kertoo ja paljastaa myös, mikä päiväkodissa työskentelyssä on parasta:

”Työkaverit ja tunnelma.”

Teksti: Krista Paija

Samankaltaisia postauksia