Takaisin postauksiin

Vasuista vauhtia -päivä piirrustussadutuksen merkeissä

  • Kaisa Konttinen Varhaiskasvatussuunnittelija ja varhaiskasvatuksen erityisopettaja

”Kerro satu tai tarina. Kirjaan sen juuri niin kuin sen minulle kerrot. Lopuksi luen tarinasi ja voit muuttaa tai korjata sitä, mikäli haluat.”

Valtakunnallista Vasuista vauhtia -päivää vietetään torstaina 5.9.2019. Päivä on sisällytetty myös Touhulan vuosisuunnitelmaan Touhula Rytmiin ja monissa päiväkodeissa ympäri Suomea lapset piirtävät kokemuksistaan varhaiskasvatuksessa.

Vasuista vauhtia -päivän teema on valtakunnallisesti Varhaiskasvatus lapsen silmin. Touhulan piirrustussadutuksen aiheena taas on Päivän hetki.

Turun Touhula Vähäheikkilän ja Touhula Yli-Maarian päiväkodeissa oli monia innokkaita piirtäjiä. Aamupiirissä kerrattiin aluksi kuvakorttien avulla päivärytmi ja keskusteltiin pienryhmissä päiväkodin arjesta. Moni lapsi pohti tarkkaan, minkä hetken päivästään hän valitsee piirrostehtävään.

Giulia piirsi päiväkodin pihan.

Piirrustussadutuksen ajatuksena on pysähtyä lapsen kanssa yhteiseen hetkeen kuuntelemaan lapsen ajatuksia. Kasvattajat arvostavat lapsen kerrontaa ja kirjaavat kuulemansa juuri sellaisenaan. Lapsi saa vapaasti kertoa tarinaansa kasvattajan keskeyttämättä tai ohjaamatta.

Saduttamalla saadaan tietoa lapsen mielipiteistä, ajatuksista ja mielikuvituksestakin. Sadutusmenetelmä on suomalainen keksintö. Se on tehokas keino lapsen kuulemiseen ja osallistumismahdollisuuksien lisäämiseen. Menetelmän avulla lapsen itsetunto vahvistuu: Hän kokee olevansa tärkeä ja hänen tekemisellään on merkitystä.

Touhulan valmiiseen piirrustussadutuspohjaan päiväkodin kasvattajien on helppo kirjata lasten ajatuksia ja Vasuista vauhtia -päivän tuotoksista kootaan vielä Touhulan oma satukirja.

Lapset kertoivat innokkaasti omista kuvistaan ja kasvattajat puolestaan kirjasivat kädet sauhuten lasten kerrontaa. Toisinaan lapset eivät halua kertoa piirustuksistaan ja sekin on aivan sallittua. Monessa päiväkodissa piirustussadutukset koristavat nyt ryhmätilaa ja huoltajat pääsevät ihastelemaan tuotoksia.

Kaisa Konttinen

Varhaiskasvatussuunnittelija ja
varhaiskasvatuksen erityisopettaja

Samankaltaisia postauksia