Takaisin postauksiin

Touhula Saaristokaupunki uudistui

  • Alma Niskanen Päiväkodin johtaja
  • Elina Markkanen Varhaiskasvatuksen opettaja

Suunniteltu pienryhmätoiminta ja valmiiksi rakennetut leikkiympäristöt tuovat rauhallisen ja turvallisen tunnelman päiväkodin arkeen.

Touhula Saaristokaupungissa tapahtui tammikuussa 2020 vesivahinko, jonka seurauksena päiväkoti oli yhden kokonaisen kevään evakossa. Sillä välin päiväkodin lattiat laitettiin uusiksi ja seinät maalattiin.

Kun remontin jäljiltä palasimme päiväkotiin, ennen kauden alkua edessä oli suuri siivous- ja järjestelyprojekti. Kaikki tavarat olivat laatikoissa ja järjestelytyön lomassa lähdimme miettimään uusiksi lasten oppimisympäristöjä. Päiväkodin ryhmätilat kaipasivat päivitystä ja hetki muutokselle oli oikea.

Pöydät pois

Ennen remonttia päiväkodin ryhmätilat täyttyivät pöydistä, jolloin leikeille ja liikkumiselle jäi liian vähän tilaa.

Uusittuja tiloja ihmetellessämme meille tuli tarve kantaa pöytiä varastoon, sillä pienryhmissä toimiessa jokainen lapsi ei tarvitse omaa pöytäpaikkaa yhtä aikaa. Pöytiä oli kyllä aikaisemminkin siirrelty ja haettu järjestystä muuttamalla vaihtuvuutta oppimisympäristöihin, mutta niiden määrän vähentäminen oli uusi ajatus.

Aloimme kantaa pöytiä varastoon ja katsoimme, miltä huone näyttää lapsen korkeudelta: näkeekö lapsi vain pöytien ja tuolien jalkoja vai mahdollisuuksia leikkiin. Näin tilaan päätettiin tuoda liukumäki ja liikuntavälineistöä.

Katseet leikkiympäristöön

Inspiraatiota tilojen jatkokehittelyyn saimme muun muassa Hannelandian videosta Leikki astuu ulos laatikosta Sipoon varhaiskasvatuksessa. Videosta innostuneena rakensimme päiväkotiin leikkiympäristöjä, joissa leikit ovat valmiina odottamassa lapsia. Laitoimme kirjat kauniisti esille ja osan peleistä ja leluista odottamaan leikkijöitään. Nykyisin lattian halki saattaa kulkea junarata ja legorakennelmat ovat leikkivalmiudessa.

Tällä tavoin olemme saaneet luotua kutsuvia oppimisympäristöjä, johon on kiva tulla ja joissa on helppo aloittaa ennalta valmisteltuja leikkejä. Hyvät leikit voidaan jättää paikoilleen ja jatkaa seuraavalla kerralla siitä mihin on jääty. Tämä helpottaa lasten leikkiin ryhtymistä sekä tarjoaa mahdollisuuden pitkäkestoisempaan leikkiin.

Pienryhmätoiminta uudelle tasolle

Olemme toki toteuttaneet pienryhmätoimintaa päiväkodissamme jo aiemmin, mutta nyt päätimme viedä sen ihan uudelle tasolle. Alkuun uusi organisointitapa mietitytti ja vaati uuden ajattelutavan omaksumista sekä käytännön harjoittelua. Nopeasti kuitenkin huomasimme, että pienryhmätoiminnalla on suotuisia vaikutuksia arjen toimintaan ja sujuvuuteen.

Pienryhmässä toimiminen on selvästi rauhoittanut lapsia ja heidän keskittymiskykyään parhaillaan tehtävään asiaan. Varsinkin ne lapset, joille keskittyminen on haasteellista, ovat hyötyneet pienryhmän tuomasta rauhallisesta ja selkiyttävästä ilmapiiristä. Nykyisin leikit ovat myös olleet pitkäkestoisempia ja me kasvattajat voimme keskittyä ja olla paremmin läsnä vuorovaikutustilanteissa, mikä mainittakoon myös isona plussana pienryhmäpedagogiikassa.

Olemme erittäin iloisia ja tyytyväisiä tekemäämme muutokseen. Nyt ryhmätiloissa on enemmän tilaa ja tilat kutsuvat leikkimään – ja mikä parasta, pöydät ovat pysyneet varastossa, vaikka varasto ei ole edes lukossa!

Alma Niskanen
Päiväkodin johtaja
Touhula Saaristokaupunki

Elina Markkanen
Varhaiskasvatuksen opettaja
Touhula Saaristokaupunki

Tutustu Kuopion Touhula-päiväkoteihin

Samankaltaisia postauksia