Touhulan keittiössä tehdään ruokaa lasten tarpeisiin
Touhulan valmistuskeittiössä, Kuopiossa, tehdään ruokaa vain lapsille. Se mahdollistaa lasten toiveiden ja erityisruokavalioiden huomioimisen.
Kuopion Hiltulanlahdessa sijaitsee Touhula-päiväkotien valmistuskeittiö, josta toimitetaan ruokaan 15 lähialueen päiväkotiin. Touhulan keittiössä erityisruokavaliot valmistetaan annoksittain lasten allergioiden ja perheiden toiveiden mukaisesti.
– Me pystymme huomioimaan yksilöllisesti ja räätälöidysti kaikkien lasten ruokavaliot. Tarvittaessa käymme läpi lapsen ruokavaliota suoraan vanhempien kanssa. Se on ehdottomasti meidän vahvuutemme, ruokapalvelupäällikkö Joonas Holopainen kertoo.
Tällä hetkellä valmistuskeittiössä huomioidaan päivittäin 120 lapsen erityisruokavaliot. Erityisesti kasvisruokavalion suosio ja sianlihattomuus näkyvät vanhempien toiveissa.
– Alle 1-vuotiaille valmistetaan myös oma ruoka, joka noudattaa alle 1-vuotiaiden ravitsemussuosituksia ja soseutetaan, Joonas sanoo.
Ruokalistoilla näkyvät lasten toiveet
Touhulan päiväkodeissa ruokalista kiertää kuuden viikon rytmillä. Ruokalistojen suunnitellussa on huomioitu päiväkotien toiveet sekä varhaiskasvatuksen ravitsemussuositukset: Touhulan keittiössä valmistuva ruoka on pääosin vähäsuolaista ja vähärasvaista.
– Ruokalistan suunnitteluun vaikuttaa ravitsemus, monipuolisuus, päiväkotien toiveet, käytännön toteutus, taloudellisuus ja jossain määrin myös kestävä kehitys. Kasviksia on tarjolla jokaisella aterialla jossain muodossa, keittiön esihenkilönä toimiva Joonas kertoo.
Kuopion Hiltulanlahdessa toimivasta keittiöstä toimitetaan päivittäin lounas ja välipala Kuopion, Siilinjärven ja Varkauden Touhula-päiväkoteihin. Aamupala valmistetaan päiväkodilla.
Pasta ja jauheliha ovat edelleen lasten suosikkeja
Vuosien saatossa lasten lempiruoat ovat pysyneet hyvin samana. Niitä ovat jauhelihapullat ja -pihvit, makaronilaatikko sekä muut pastaruoat. Lisäksi lapset pitävät erityisesti nakeista ja makkaroista, joita on suolapitoisuutensa vuoksi tarjolla vain kaksi kertaa kuuden viikon aikana.
Myös kasvisruokien määrää on viime vuosina lisätty. Niistä lasten suosikkeja ovat pinaattiletut sekä pinaatti-raejuustonapit.
Touhulan keittiössä kaikkien liharuokien alkuperämaa on Suomi. Perunat tulevat lähiviljelijöiltä ja kotimaisia tuotteita suositaan aina mahdollisuuksien mukaan. Ruokalista päivitetään puolivuosittain lapsilta tulevan palautteen perusteella.
Tutustu Touhula-päiväkoteihin Kuopiossa, Siilinjärvellä ja Varkaudessa.