Takaisin postauksiin

Touhula Ounasvaara saa vanhemmilta kiitosta

Rovaniemen Ounasmetsässä sijaitsee liikuntateemainen Touhula Ounasvaaran päiväkoti, jossa lapset pääsevät ulkoilemaan ja liikkumaan sekä lähiympäristössä että päiväkodin monipuolisissa liikuntatiloissa.

Päiväkodin tilat eivät ole pelkästään pukemista tai leikkimistä varten, vaan liikuntahetket ja tilat muovautuvat lasten leikkien mukaan.

– Pyrimme siihen, että päivän aikana on paljon toiminnallista tekemistä. Me henkilökuntana tiedostamme lapsen istumisen määrän, mitä se tekee lapsen keholle ja kuinka liikkuminen sekä kehon huoltaminen ovat tärkeitä, esiopettaja Jenny Metsävainio kertoo.

Liikunta ei näy ainoastaan päiväkodin arjessa, vaan myös perheiden kanssa järjestettävissä yhteisissä juhlissa ja tapahtumissa.

Monipuolinen liikunta sekä perheiden kanssa tehtävä yhteistyö ovatkin asioita, joista Touhula Ounasvaara ja sen henkilökunta on saanut rutkasti positiivista palautetta.

– Olemme saaneet palautetta esimerkiksi selkeästä tiedottamisesta sekä monipuolisesta ja hyvästä toimintasuunnitelmasta. Asiakastyytyväisyyskyselyn avoimissa palautteissa korostuu vanhempien tyytyväisyys ihanaan ja sitoutuneeseen henkilökuntaamme, jonka kanssa yhteistyö sujuu, päiväkodin johtaja Elisa Koskinen sanoo.

Yhteishenki välittyy vanhemmille asti

Touhula Ounasvaaran työntekijöiden kesken vallitsee hyvä yhteishenki ja kaikille tarjotaan mahdollisuus kehittyä omassa työssään.

– Päätöksiä tehdään aina yhdessä kuunnellen, keskustellen, ihmetellen ja oivaltaen. Meillä työntekijät kokevat, että voivat vaikuttaa heitä koskeviin päätöksiin ja teemme merkityksellistä työtä, jonka ansioista lapsilla on hyvä olla päiväkodissa. Henkilökunta on aidosti kiinnostunut lasten asioista ja olemme täällä lapsia varten, Elisa Koskinen kuvaa

Juuri nyt henkilöstön hyvinvointiin vaikuttaa myös tunne turvallisuudesta keskellä poikkeuksellisia aikoja.

– Nyt hyvinvointia edistää tunne siitä, että ollaan turvassa kun on hyvät säädökset ja ohjeistukset maskeista, turvaväleistä ja muusta. Tuntuu, että meitä pidetään tärkeinä ja meidät halutaan pitää turvassa, Jenny Metsävainio sanoo.

Avoimuus ja yhteistyö toiminnan keskiössä

Päiväkodin johtaja painottaa, kuinka Touhula Ounasvaaran työntekijät ovat perheiden kumppaneita ja heitä varten. Vanhemmat saavat tietoa päiväkodin asioista esimerkiksi Touhulan oman sovelluksen TouGon kautta. Ryhmät laittavat joka viikko vanhemmille viikkokirjeen ja lähettävät kuvia lapsen ja ryhmän toiminnoista.

Lisäksi päiväkodin johtaja viestii vuosisuunnitelman teemoista ja tapahtumista kuukausikuulumisissa. Myös asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset ovat vanhempien nähtävillä ja muut ajankohtaiset tiedotteet luettavissa TouGossa.

– Pyrimme aina kertomaan mitä tehdään, milloin tehdään ja miksi tehdään. Tärkeitä ovat myös hakutilanteet, kun voimme päivittäin kertoa toiminnasta ja lasten leikeistä, mikä on ollut lapsille tärkeää ja mikä pohdituttanut sinä päivänä, Jenny muistuttaa.

Osallistumaan pääsevät niin aikuiset kuin lapset

Lasten etu on asia, joka korostuu päiväkodin toiminnassa ja lasten toiveita sekä mielipiteitä kuunnellaan aktiivisesti. Esimerkiksi edellisenä Lasten oikeuksien päivänä Touhula Ounasvaaran lapset saivat itse laatia viikkosuunnitelman.

– Tuli hienoja ideoita, kun lapset saivat itse päättää viikon toiminnoista. Lasten toiveina oli muun muassa rakentaa erilaisia temppuratoja, käydä urheilukentällä, järjestää disco ja leipoa pitsaa. Näitä ja monia muita toiveita viikon aikana sitten toteutimme hymyssä suin, Elisa kertoo.

– Kaikessa suunnittelussa lasten osallisuus otetaan mukaan. Lapset kertovat oman mielipiteensä aika suoraan ja avoimesti, joten ei jää epäselväksi oliko joku tylsää vai kivaa toimintaa, Jenny kertoo.

Elisa lisää, että tällä hetkellä lasten kanssa on meneillään erilaisia projekteja. Esimerkiksi yhdessä ryhmässä rakennetaan Touhulan palolaitosta, samalla kun viskarit ovat luoneet leikkihuoneesta oman kioskin ja tehneet sinne erilaisia myytäviä tuotteita.

Esikoululaiset ovat puolestaan suunnitelleet omat pehmonallet ja monien työvaiheiden jälkeen on alkanut valmistumaan mitä ihanimpia hahmoja.

 

Teksti: Valtteri Mustonen / S360

Samankaltaisia postauksia