Miten valmistautua päiväkodin aloitukseen?
Lapsen siirtyessä päiväkotiin vuoropuhelu perheen ja kasvattajien välillä on ensiarvoisen tärkeää.
Päiväkodin aloittaminen on jännittävä hetki koko perheelle. Lapset siirtyvät kodeista päiväkoteihin perhetilanteen mukaan yleensä 1–2,5 vuoden ikäisenä.
”On tärkeää, että varsinkin alussa päiväkodin ja vanhempien välillä on paljon vuorovaikutusta”, kertoo päiväkodin johtaja Susanna Hulkkonen.
Aloituskeskusteluissa puhutaan perheen tottumuksista sekä mietitään, voisiko esimerkiksi arjen rytmiä saada vastaamaan päiväkodin rytmiä ennen päivähoidon aloitusta. Yhtä tärkeää on tutustua lapseen kokonaisvaltaisesti. Jotkut lähtevät uteliaasti tutkimaan ympäristöään ja toiset kaipaavat läheisyyttä ja turvaa vanhemmasta. Tutustumisaikana mietitään yksilöllisesti, mitä lapsi tarvitsee tunteakseen olonsa turvalliseksi uudessa ympäristössä.
”Vuonna 2022 tehty perhevapaauudistus määrittelee, että 9 kuukauden iästä lähtien lapsilla on oikeus varhaiskasvatukseen. Meillä onkin ollut viime aikoina nuorempia hoidettavia”, Hulkkonen kertoo.
Alle vuoden ikäisten kohdalla keskustellaan muun muassa siitä, miten tilanne vaikuttaa imetykseen tai ohjataan vanhempia tekemään muutoksia arkeen etukäteen: esimerkiksi vaunuun nukuttamisesta olisi hyvä irrottautua lempeästi kotioloissa.
”Päivähoidon aloitus sujuu hyvin, jos pohjatyö tehdään kunnolla.”
Touhulan päiväkodeissa hyödynnetään TouGo-sovellusta, jonka kautta voidaan lähettää viestejä ja kuvia/videoita. Vanhemmistakin tuntuu mukavalta saada kuva tyytyväisestä lapsesta, jos tämä on jäänyt kaipaamaan isää tai äitiä.
”Useimmiten lapsi rauhoittuu nopeasti erotilanteessa. Haluamme kertoa tämän myös asiaa miettivälle vanhemmalle, sillä olemme täällä koko perhettä varten.”