Takaisin postauksiin

Lastenhoitajana monessa eri roolissa

Pipsa Manninen nauttii varhaiskasvatuksen monipuolisuudesta. Hallitustyöskentely henkilöstön edustajana sekä työsuojeluvaltuutettuna toimiminen ovat laajentaneet näkökulmaa ja tuoneet osaamiseen syvyyttä.

Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Pipsa Manninen työskentelee Touhula Tikasmäessä, Espoossa. Hän saapui Touhulaan alkuvuodesta 2019 työharjoittelun kautta. Harjoittelun jälkeen Pipsa jäi jatkamaan lähihoitajan opintojaan oppisopimuksella Touhula Tikasmäelle ja valitsi suuntautumisvaihtoehdokseen lasten ja nuorten kasvatuksen ja hoidon. Nykyään hän työskentelee vakituisesti lastenhoitajan tehtävissä.

”Olen aina halunnut työskennellä varhaiskasvatuksen parissa, mutta nuorena työelämään suunnatessani usein kuulin puhuttavan siitä kuinka raskasta lasten parissa työskentely tulisi olemaan, kun on omat pienet lapset kotona”, Pipsa kertoo.

Hän opiskelikin ensin tradenomiksi ja työskenteli vuosia erilaissa sihteerin tehtävissä. Innostus lasten kanssa työskentelyyn kuitenkin säilyi aina, ja Pipsa toimi muun muassa lasten jalkapallokerhon vetäjänä.

”Kun omat lapseni olivat vähän isompia, uskaltauduin heittäytyä varhaiskasvatuksen pariin enkä ole tuota ratkaisua katunut päivääkään”, Pipsa kertoo.

Esihenkilö tukee opiskelua

Pipsan suunnitelmissa on pätevöityä varhaiskasvatuksen opettajaksi lähivuosina ja hän onkin jo suorittanut 25 opintopisteen kasvatustieteiden perusopinnot avoimessa yliopistossa työnsä ohella.

”Nykyisessä työpaikassani on ihana työilmapiiri ja olen kiitollinen, että oma esihenkilöni jaksaa tukea opiskeluhaaveitani”. Pipsan mukaan omassa työssä on parasta se, ettei yksikään päivä ole samanlainen ja yhdessä asioista selvitään, kun on hyvä työyhteisö tukena.

Pipsan työpaikka, Touhula Tikasmäki on kuusiryhmäinen kieliteemainen päiväkoti, jossa työkielenä on englanti. Päiväkodissa toimii sekä suomen- että englanninkielisiä lapsiryhmiä.

Henkilöstön edustajana Touhulan hallituksessa

Työyhteisön ja oman esihenkilön kannustavan suhtautumisen ansiosta Pipsa lähti pyrkimään myös Touhulan hallituksen jäseneksi. Touhula-päiväkodit on henkilöstönsä omistama päiväkotiperhe ja Touhulan hallituksessa toimii kaksi henkilöstön edustajaa. Pipsa tuli valituksi ja on toiminut hallituksen kaudella 2022–2023.

Pipsa kertoo, että hallitustehtävissä mielenkiintoisinta on ollut seurata erilaisia lukuja, joiden ilmiöitä hän itse ymmärtää arjen kautta sekä se, miten ”kaikki vaikuttaa kaikkeen – miten käyttöasteet muodostuvat eri päiväkotien arjen tapahtumista ja miten arjen tapahtumat voidaan kuvata lukuina ja diagrammeina”.

Pipsan mukaan hallituksen kokoukset ovat asiapitoisia ja hän on tyytyväinen, että hänen ammattitaitoaan varhaiskasvatuksen ammattilaisena arvostetaan ja omia mielipiteitä on ollut helppo jakaa yhteisesti.

Tieto ja arki kohtaavat

Uudet henkilöedustajat valitaan toimintakausittain ja Pipsa lähettääkin kaikille tehtävästä kiinnostuneille terveisiä: ”Hallitustyö sopii ihan jokaiselle varhaiskasvatuksen ammattilaiselle, jota hallitustyöskentely kiinnostaa. Hallituksessa henkilöstöedustajan tärkein tehtävä on kertoa omia huomioitaan arjen työstä. Hallituksessa on tärkeää, että tieto ja arki kohtaavat”.

Pipsa kertoo, että hallituksessa työskentely on auttanut hahmottamaan Touhulaa isompana kokonaisuutena.

”Tärkeintä minulle on tietenkin edelleenkin oman ryhmäni lapset, joiden kasvua ja kehitystä saan seurata läheltä sekä meidän päiväkotimme työilmapiiri – mutta tiedän, että näin ajattelee jokainen varhaiskasvatuksen ammattilainen. Hallitustyössä olen saanut tutustua Touhulaan kokonaisuutena, ja se on ollut mielenkiintoista”.

Miksi Touhula?

”Touhulassa työskentely on monipuolista. Saan käyttää omia vahvuuksiani omassa työssäni, esimerkiksi hyödyntää ulkomailla vietettyjen vuosien aikana karttunutta englannin kielen taitoa sekä liikkua lasten kanssa, mikä on minulle tärkeää”, jalkapallokerhojakin vetänyt Pipsa kertoo.

”Olen myös saanut opiskella ja vaikuttaa Touhulassa monessa eri roolissa, se tuo työhön lisää syvyyttä.”

Pipsa on myös kannustanut omaa jälkikasvuaan töihin varhaiskasvatuksen pariin:

”Oma lapsenikin tekee Touhulassa sijaisuuksia, enhän minä tätä hänelle suosittelisi, jos en itse seisoisi täysin oman ja meidän muiden yhteisen tekemisen takana”.

Samankaltaisia postauksia