Takaisin postauksiin

Kiertävänä kasvattajana päiväkodeissa

Hamid Niazzadeh toimii Espoon Touhuloissa kiertävänä kasvattajana. Hän menee aamuisin omalla työssäkäyntialueellaan siihen päiväkotiin, joka hänelle mahdollisten äkillisten poissaolojen myötä osoitetaan.

Kiertävällä kasvattajalla on keskeinen rooli päiväkotien arjen sujuvuuden varmistajana. Jos poissaoloja ei ilmene, kiertävä kasvattaja menee omaan kotipesäpäiväkotiinsa, joka Hamidilla on Touhula Fallåker.

Kiertävänä kasvattajana Hamidilla on useita päiväkoteja ja ryhmiä, joissa hän työskentelee. Hamidin esihenkilö Marja-Sisko Pohjola kuvaa Hamidia iloiseksi, positiiviseksi ja aktiiviseksi kasvattajaksi, jolla on hyvä yhteys lapsiin. Hän saa pienemmätkin lapset nauramaan ja hymyilemään sekä keksii aina aktiivista tekemistä.

Paras palaute tulee lapsilta

Hamid heittäytyy lasten leikkimiseen ja tekemiseen. Lapset sekä kasvattajat ovat aina innoissaan Hamidin nähdessään sekä tyytyväisiä siitä, että tänään Hamid työskentelee heidän ryhmässään. Marja-Sisko uskoo, että moni ottaisi Hamidin mielellään ryhmäänsä myös pysyväksi kasvattajaksi.

En paljoa ajattele rahaa, vaan teen tätä muista syistä – työ on minulle intohimo. Kun tulen aamulla töihin ja siihen saakka, kun lähden iltapäivällä kotiin, olen lasten kanssa. Annan työpäiväni ajan kaiken aikani ja rakkauden heille. Pidän silmät ja korvat avoimena, tarttuen heidän ideoihinsa. Parasta, mitä tästä työstä voi saada on palaute lapsilta. Se palaute voi olla esimerkiksi hymy, Hamid kertoo.

Hamid kokee lasten kanssa työskentelyn mielenkiintoisena ja arvokkaana. Hän kuvailee, että on hienoa seurata ja tukea, kun lapset kasvavat omaan persoonallisuuteensa sekä oppivat jatkuvasti. Hamid haluaa kohdata jokaisen lapsen omana persoonanaan ja ymmärtää ajatuksia persoonallisuuden taustalla.

Hamid Niazzadeh työskentelee kiertävänä kasvattajana Espoossa
Varhaiskasvatuksen tärkeimpänä oppina Hamid kokee elämän perustaitojen harjoittelemisen, kuten sosiaalisten taitojen vahvistamisen.

Lapset eivät ajattele ulkonäköä

Kasvattajana Hamid haluaa välittää lapsille omia hyviä kokemuksiaan sekä ottaa yhdessä selvää niistä asioista, jotka lapsia mietityttävät. Hän pitää kaikkia tasa-arvoisina ja arvokkaina ihmisinä, taustoista riippumatta. Jokaisella on oikeus saman arvoiseen kohtaamiseen.

– Lapset eivät ajattele, miltä joku näyttää ulospäin, vaan minkälainen ihminen on sisältä, onko hän aito vai feikki. Eivät lapset katso, millaiset muodot olet saanut tai miltä näytät. Lapsillakin voi tulla joskus konflikteja, mutta hetken päästä se on sovittu ja unohdettu, aikuisten ihmisten kesken se voi olla joskus vaikeampaa, Hamid kertoo.

Kiertävä kasvattaja saa tiedon työpaikasta vasta aamulla

Varhaiskasvatuksen tärkeimpänä oppina Hamid kokee elämän perustaitojen harjoittelemisen, kuten sosiaalisten taitojen vahvistamisen. Lapset oppivat leikin kautta. Varhaiskasvatuksen opettajan rooli on päiväkodissa tärkeä, mutta yhteistyössä koko päiväkodin henkilöstö osallistuu tämän pohjan rakentamiseen.

– En halua kuitenkaan sanoa, että työ olisi kovin helppoa, kaikki eivät sitä ymmärrä. Välillä työ on myös stressaavaa. Kiertävänä kasvattajana saan vasta aamulla tiedon, minne päiväkotiin menen ja työmatkaan Nummelasta Espooseen voi mennä jopa tunti. Yritän kuitenkin antaa enemmän kuin ottaa. Olen joustava, rauhallinen ja ymmärtäväinen. Se auttaa tässä työssä, Hamid kertoo

Touhulassa Hamid kertoo kohdanneensa lämpimän vastaanoton. Hamid on tullut tutuksi useiden päiväkodin johtajien kanssa, joita jokaista Hamid kuvaa nöyränä, auttavaisena ja alttiina tarvittaessa ohjaamaan.  Työilmapiiri päiväkodeissa on ollut miellyttävä ja siten Touhulaan on ollut helppo tulla ja jäädä.

– Pitää muistaa pitää silmät auki, niin voi huomata, kuinka paljon lapsilta sekä muilta työntekijöiltä voi oppia, Hamid kiteyttää

Samankaltaisia postauksia