Takaisin postauksiin

Touhula Vekkuli on enemmän kuin työyhteisö

  • Koonnut Riitta Talili Päiväkodin johtaja

    Touhula Vekkuli, Kotka

Päiväkoti Touhula Vekkulissa, Kotkassa, työskentelee erittäin sitoutunut ja motivoitunut henkilökunta.

Touhulan henkilöstökyselyn perusteella Touhula Vekkulissa:

  • Työyhteisössä on avoin ja turvallinen vuorovaikutus 4,7/5
  • Lapsilla on hyvä olla päiväkodissa 4,9/5
  • Touhulan arvot ohjaavat toimintaa arjessa 5/5

Kyselyn tuloksista poikkeuksellisen tekee se, että sama taso on säilynyt päiväkodissa vuodesta toiseen. Kysyimme Vekkulin työntekijöiltä, mitä päiväkodissa on tehty työyhteisön toimivuuden eteen ja miten työyhteisössä näkyy ystävyys. Tekstin koosti päiväkodin johtaja Riitta Talili.

”Tulimme osaksi Touhulaa seitsemän vuotta sitten yrityskaupalla. Osa henkilökunnasta on ollut talossa jo paljon aiemmin ja osa on tullut joukkoon hieman myöhemmin. Vakituinen henkilökuntamme on toiminut yhdessä kuusi vuotta.

Olemme erilaisia, mutta silti meillä yhdistyvät samansuuntaiset ajatukset, elämänasenne ja arvot. Eri-ikäinen työyhteisö (26–61 vuotta) on positiivinen asia, sillä pitkien työurien ja kokemuksen tuoma varmuus yhdistettynä nuoruuden intoon tuo työhön positiivista energiaa. Pidämme yhtä ja puhumme toisistamme hyvää. Meillä jokainen saa tuntea olonsa turvalliseksi ja olla oma itsensä. Kovan paikan tullen autamme ja kannamme toinen toistamme.

Päiväkodissa pidämme ajatukset lapsissa, työnimu vie mukanaan heti kun astuu ovesta sisään. Työyhteisössä ei ole lokeroitumista, vaan lapset ja työympäristö ovat yhteisiä. Tämä toteutuu arjessa niin, että kaikki lapset ja aikuiset tuntevat toisensa. Päiväkodissamme kasvattajat toimivat kaikkien lasten kanssa vuorollaan. Näin tieto esimerkiksi eri-ikäisten lasten kehityksestä pysyy muistissa.

Opettajilla on vastuu oman ryhmänsä pedagogisesta toiminnasta, mutta esimerkiksi iltapäivisin he saattavat olla toisen ryhmän lasten kanssa. Hoitajat puolestaan työskentelevät Touhulan Rytmin jaksojen mukaisessa aikataulussa aina kolme kuukautta työparina tietyssä ryhmässä ja seuraavan Rytmin jakson aikana seuraavassa. Tämä on toiminut meillä erinomaisesti, sillä työntekijät kokevat tavan mielekkäänä ja lapset pääsevät nauttimaan kaikkien työntekijöiden vahvuuksista.

Muutoksia työn tekemiseen teemme tarvittaessa ottaen huomioon yksilöllisiä tarpeita niin lasten kuin kasvattajienkin kohdalla ja  yhteisistä säännöistä puhumme palavereissa. Kaikilla on halu tehdä työtä ja koemme, että meidän työyhteisömme on parantava ja voimaannuttava.

Huumori ja ilo on läsnä, niin aikuisten kesken kuin lastenkin kanssa. Haluamme, että jokainen saa onnistua ja loistaa työssään. Meillä on ymmärrys myös siitä, että meitä kaikkia tarvitaan, jotta työ sujuu. Avoimesti puhumalla saamme tietoa toistemme ajatuksista ja toiveista ja näin työssä on helpompi keskittyä perustehtävään eikä aika mene arvailuihin.

Me emme ole vain työyhteisö, vaan olemme ystäviä, jotka työskentelevät samojen päämäärien eteen, lasten hyväksi. Työssä hyödynnämme myös asiakastyytyväisyyskyselyn tuloksia ja vanhempien kommentteja.

Työntekijöillä on keskinäistä vapaa-ajan ystävyyttä esimerkiksi elokuvien, liikuntaharrastuksen ja kummiudenkin kautta. Olemme viettäneet työporukalla myös ulkomaanmatkoja ja mökkiviikonloppuja. Yhteisillä reissuilla ketään ei jätetä ulkopuolelle, mutta kaikkien ei tarvitse osallistua. Vapaa-ajalla puhumme mahdollisimman vähän työasioita, keskitymme enemmänkin yhteiseen olemiseen.

Päiväkodin perinteeksi muodostunutta kevät- ja joulujuhlaa vietämme perheiden kanssa vanhassa kauniissa seurantalossa. Juhlat ovat olleet myös meille henkilökunnalle tärkeä yhdistävä ja muistorikas tapahtuma.

Asiakastyytyväisyyskyselyn mukaan vanhemmat arvostavat päiväkodin positiivista ja kotoisaa ilmapiiriä. Kun työyhteisö toimii, puuttuu heti epäkohtiin, tukee, kannustaa ja rakastaa, niin se näkyy ulospäin.”

Riitta Talili
Päiväkodin johtaja
Touhula Vekkuli, Kotka

Samankaltaisia postauksia