Takaisin postauksiin

Päiväkodissa turvallisuus on osa arkea

  • Jenni Helminen Varhaiskasvatuksen opettaja

    Touhula Hirsilinna

  • Piia Päivinen Päiväkodin johtaja

    Touhula Hirsilinna

Koronan myötä päiväkotien turvallisuus on noussut entistä enemmän esille ja hyvä niin! Turvallisuus on nimittäin päiväkotien arjessa päivittäin läsnä ja varaudumme toiminnassamme paljon muuhunkin kuin koronavirukseen.

Meidän päiväkodissamme Touhula Hirsilinnassa on käytössä useita turvallisuuteen liittyviä toimintatapoja, joita käymme säännöllisesti läpi. Moni ei nimittäin tule ajatelleeksi, mitkä kaikki asiat liittyvät päiväkodissa lasten ja työntekijöiden turvallisuuteen. Tässä muutamia esimerkkejä:

Ovet ovat aina lukossa. Sillä varmistamme paitsi sen, että päiväkodin tiloihin ei saavu ulkopuolisia, mutta myöskään lapset eivät lähde omatoimisesti pihalle. Lukossa olevat ovet pitävät huolta myös siitä, että oviin nojailevat lapset eivät jätä sormiaan oven ja karmin välin.

Retkisuunnitelma tehdään jokaisesta päiväkodin pihan ulkopuolelle suuntautuvasta retkestä. Retkelle lähdetään vähintään kahden kasvattajan voimin ja mukana on aina kuva jokaisesta lapsesta sekä esimerkiksi ensiapulaukku ja huoltajien yhteystiedot. Ennen retkeä kartoitetaan mahdolliset riskit.

Lasten ruoka-aineallergiat ovat tiedossa kaikilla päiväkotiryhmän kasvattajilla ja mahdolliset muutokset käydään läpi koko tiimin kanssa. Tiedot löytyvät ryhmätilasta ja myös sijaiset tutustuvat niihin.

Poistumisharjoitus tehdään kahdesti vuodessa. Poistumisharjoituksen yhteydessä harjoittelemme poistumista sisältä ulos sekä siirtymistä ulkoa sisälle, mikäli ulkona olisi vaaratilanne. Harjoituksen syitä ja oikeita toimintatapoja käydään läpi myös lasten kanssa. Pienimmissä lapsissa harjoitus herättää lähinnä hämmennystä, mutta isommat lapset osaavat valppaasti havainnoida palovaroittimia keskustelun jälkeen.

Turvallisuuskävely, jonka aikana käymme päiväkodin työntekijöiden kanssa läpi päiväkodin sisätilat ja lähiympäristön. Tässä yhteydessä tarkistamme muun muassa vaahtosammuttimet, hätäpoistumistiet, ensiapuvälineet ja katsomme esimerkiksi sen, että jokaisessa ryhmätilassa on toimiva taskulamppu.

Touhula Hirsilinnan lähietsiharjoituksessa kateissa oli nalle.

Lähietsintäharjoituksessa harjoitellaan päiväkodin henkilökunnan kanssa katoamistilannetta. Meillä on päiväkodin lähiympäristö jaettu sektoreihin, jotta työntekijät osaavat tarvittaessa toimia katoamistilanteessa organisoidusti ja nopeasti. Tämän syksyn harjoituksessa hukassa oli Pekka (nalle), joka löytyi läheisen talon pihalta leikkimästä.

Tässä luetellut asiat ovat vain osa päiväkodin turvallisuutta. Työntekijöiden ammattitaitoa ovat myös palo-ja pelastuskoulutukseen osallistuminen sekä riittävä ensiapuosaaminen.

Turvallisuutta ovat myös monet asiat, joita teemme yhteistyössä vanhempien kanssa. Esimerkiksi päiväkodin portin sulkeminen jokaisen vierailun yhteydessä on lasten turvallisuuden kannalta erittäin tärkeää. Kannattaa kysyy päiväkodin turvallisuudesta lisää päiväkodin johtajalta!

Jenni Helminen
Varhaiskasvatuksen opettaja

Piia Päivinen
Päiväkodin johtaja

Touhula Hirsilinna

Samankaltaisia postauksia