Takaisin postauksiin

Tiimityötä, luottamusta ja muuttuvia tilanteita

  • Tiina Lindberg Päiväkodin johtaja

    Touhula Vekarapolku

Johtaja mahdollistaa synnyn luottamuksen ilmapiirille, jossa kasvattajilla on paljon vastuuta. Tällöin kasvattajat osaavat organisoida toimintaa joustavasti tilanteen mukaan – ruohonjuuritasolta.

Päiväkodin arki on täynnä muuttuvia tilanteita – ilman kaaosta. Hyvä päiväkoti on joustava ja ketterä reagoimaan erilaisiin tilanteisiin.

Pedagoginen laatu ei ole sitä, että asiat tehdään päivästä toiseen samalla tavalla, samoissa ryhmissä ja saman työparin kanssa. Organisoidun, mutta joustavan, päiväkodin toiminta vaatii valtavasti suunnittelutyötä, joka lähtee päiväkodin johtajasta ja toimivasta työyhteisöstä.

 

Ongelmat ratkaistaan ruohonjuuritasolla

Päiväkodin johtajalla on tavattomasti vastuita etenkin näin kesän kynnyksellä. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin mahdollistaa yhteistyö koko päiväkodin henkilöstön kanssa sekä luoda raamit toiminnan suunnittelulle.

Johtaja mahdollistaa synnyn luottamuksen ilmapiirille, jossa kasvattajilla on paljon vastuuta. Tällöin kasvattajat osaavat organisoida toimintaa joustavasti tilanteen mukaan ruohonjuuritasolta.

Toiminnan periaatteena täytyy olla se, että päiväkodin kaikki lapset ovat meidän lapsiamme. Tämä on mahdollista, kun sekä päiväkodin ryhmät että koko henkilökunta tekevät päivittäin tiiviisti yhteistyötä keskenään. Samalla arki, jossa pieniä muutoksia tulee jatkuvasti vastaan, alkaa tuntua tasaisemmalta myös kasvattajien näkökulmasta.

Päiväkodin työntekijöiden kohdentaminen lapsimääriin nähden edellyttää jatkuvaa suunnittelua ja joustoa. Olemme Touhulassa kehittyneet tässä paljon ja samalla edelleen opettelemme asiaa. Koko henkilöstösuunnitteluprosessin tavoitteena on että työntekijöitä on jatkuvasti oikea määrä suhteessa paikalla oleviin lapsiin.

 

Joustoa molempiin suuntiin

Meillä Touhula VekaraPolussa, Tampereella, hyödynnetään tarpeen mukaan tuntityöntekijöitä. Tämä lisää toiminnan joustavuutta. Tuntityöntekijät ovat yleensä tulleet töihin mielellään, toisinaan vain osaksi aikaa päivästä. Jatkuvuuden kannalta kiireapu ei ole paras mahdollinen vaihtoehto, mutta tuntityöntekijät vähentävät vakituisten kasvattajien taakkaa huomattavasti.

Vakituiset työntekijät ovat pitäneet myös työaikapankista, johon kertyneitä tunteja voi käyttää vapaapäivinä tai nostaa palkkana. Lisäksi kiitosta saavat päivittäin päiväkodin seinälle julkaistavat kasvattajamitoitukset, jotka ovat lisänneet läpinäkyvyyttä ja ymmärrystä sekä vanhempien että työntekijöiden suuntaan mitoituksesta. Samalla toiminta päiväkodin sisällä on ohjautunut entisestäänkin toimivampaan suuntaan ja yhteistyö päiväkodin sisällä on lisääntynyt.

Jokainen päiväkoti on omanlaisensa ja ainutlaatuinen. Johtajan tehtävä on kuitenkin kaikkialla sama: auttaa omaa porukkaansa onnistumaan siten, että toiminta on laadukasta ja samalla tehokasta. Koen tämän tehtävän mielekkääksi ja toivotan tsemppiä myös muille johtamistehtävässä toimimiseen!

 

Tiina Lindberg
Päiväkodin johtaja

Touhula Vekarapolku

Samankaltaisia postauksia