Takaisin postauksiin

Lapsi mukaan päiväkotiin

  • Tarja Pantsar Varhaiskasvatuksen opettaja ja apulaisjohtaja

Istumme torstai-iltana ekaluokkalaisen poikani Onnin kanssa keittiön pöydän ääressä ja suunnittelemme seuraavaa työpäivää. Perjantaina 22.11. vietetään valtakunnallista Lapsi mukaan töihin -päivää ja Onni pääse tutustumaan työhöni varhaiskasvatuksen opettajana sekä päiväkodin apulaisjohtajana. Suunnittelupalaveri pidetään, koska suunnittelu on yksi opettajan työtehtävistä.

Aamulla suuntaamme yhtä lailla innoissamme kohti Touhula Murtoa. Aloitamme työpäivän hallinnollisilla tehtävillä tietokoneen ääressä. Onni saa tulostaa kanssani viisi työtodistusta, yksi jokaiselle päiväkodissamme tänä päivänä ”työskentelevälle” koululaiselle. Seuraavaksi kierrämme jokaisessa ryhmässä ja Onni kirjaa ylös kunkin ryhmän lapsimäärän – on aika laskea päivän kasvattajatarve ja kirjata luvut myös vanhempien nähtäville ryhmien eteisissä oleville ilmoitustauluille. Apulaisjohtajan tehtävien jälkeen Onni pääsee rakentamaan temppurataa, joka kulkee koko päiväkodin läpi ja johon jokainen lapsi pääsee halutessaan harjoittamaan liikkumiseen ja tasapainoon liittyviä taitojaan.

Koululaisten suosio päiväkodin lasten keskuudessa oli ennalta arvattavissa; olemmehan osallistuneet tähän valtakunnalliseen tapahtumaan aiemminkin.

Seuraavaksi lienee vuorossa päivän jännittävin juttu, kun ovikello soi ja oven takana seisoo paikallislehden päätoimittaja Elina, joka saapuu myös tutustumaan Murron Touhulaan sekä tekemään lehtijuttua Onnin työpäivästä. Onni vastailee asiantuntevasti haastattelukysymyksiin ja poseeraa kameralle temppuradalla parin päiväkodissa olevan lapsen kanssa samalla heitä auttaen ja kannustaen. Elina seurailee tovin myös muita touhujamme päiväkodissa.

Aamupiirin jälkeen suuntaamme ulos ja sitä ennen Onni auttaa 3–4-vuotiaita Havusten lapsia pukeutumisessa. Onnin apu on niin suosittua, että vaatteet sujahtavat lasten päälle alta aikayksikössä ja pian pääsemme yhdessä ulkoilemaan. Ulkona Onnin tehtävänä on pitää seuraa lapsille ja tehdä sitä minkä ekaluokkalainenkin parhaiten osaa eli leikkiä. Toki Onni saa muutaman kerran antaa myös supervauhteja keinuissa viihtyville lapsille. Ulkoilussa me kasvattajat seuraamme kuinka ihanasti myös muut tutustujat touhuavat pitkin piha-aluetta. Koululaisten suosio päiväkodin lasten keskuudessa oli ennalta arvattavissa; olemmehan osallistuneet tähän valtakunnalliseen tapahtumaan aiemminkin.

Lounashetken koittaessa Onni auttaa ruokailussa jakamalla lapsille maitolaseja sekä ruokailun jälkeen ksylitolipastilleja. Päivälevon aikaan osa tutustujista suuntaa lukemaan lapsille kirjoja sekä auttamaan pienten nukuttamisessa. Päiväkotiapulaisen lapset kiertävät innokkaana tehden äitinsä antamia siivoustehtäviä. Onni auttelee nostaen penkkejä ylös pöytien päälle lounassotkujen siivouksen tieltä. Tämän jälkeen laitamme yhdessä kahvihuoneen pöydälle jokaisen koululaisen työtodistuksen sekä pienen herkkupalkan. Pian kahvihuone täyttyykin taukoa pitävistä tutustujista ja palkatkin taidetaan tuhlata saman tien. Kyllähän ne pienet herkut maistuvat aikuisillekin ruoan päälle.

Päivälevon aikana Onni auttaa ottamalla ryhmätilamme seiniltä pois syksyn taideteoksia ja tekee samalla tilaa seuraavalla viikolla olevaa Minun ympäristöni -näyttelyä varten. Onni saa myös ihastella lasten ottamia valokuvia, jotka pian ripustetaan seinälle. Lisäksi Onni pitää seuraa hereillä oleville lapsille kuinkas muuten kuin lukien, pelaten ja leikkien.

Välipala sujuu Onnilta jo kuin vanhalta tekijältä, onhan hän jo lounasaikaan harjoitellut ruokailutilanteissa auttamista. Myös iltapäivän pukeminen sujuu taas kuin leikiten. Iltapäiväulkoilussa tutustujat saavat palautetta vanhemmilta, jotka poikkeuksetta pitävät hienona asiana sitä, että päiväkotimme on mukana Lapsi mukaan töihin -päivässä. Onhan tässä päivässä paljon uutta, kivaa ja jännittävää myös päiväkodin lapsille. Unohtamatta sitä aitoa ja läsnäolevaa kohtaamista, jota he sekä Onnilta että muilta tutustujiltamme ovat saaneet osakseen.

Tarja Pantsar
Varhaiskasvatuksen opettaja ja apulaisjohtaja
Touhula Murto

Samankaltaisia postauksia