Takaisin postauksiin

Luontopäiväkodissa ulkoillaan kolme tuntia päivässä

Joukko Touhula Vihtakadun lapsia tallustaa käsi kädessä kohti lähimetsää, jalassaan kumisaappaat ja päällään siniset liivit. On maanantai, metsämaanantai, ja jokainen ryhmästä tietää sen. Metsän porteilla kuuluu riemunkiljahduksia ja leikit alkavat taas. Käydään kurkkaamassa metsätonttujen majoja ja rakennetaan heille pihamaata, grilliä ja autotietä.

Touhula Vihtakadun päiväkodissa varhaiskasvatus on siirtynyt yhä enemmän sisätiloista lähiluontoon. Korona edesauttoi muutosta, kun keväällä muut retket kiellettiin. Samalla päiväkodin työntekijät ja lapset innostuivat entistä enemmän retkeilystä.

Nyt Vihtakadun lapset ulkoilevat pääsääntöisesti kolme tuntia päivässä ja kaikki ryhmät käyvät metsäretkellä vähintään kerran viikossa, 4–5-vuotiaat jopa kolmesti viikon aikana. Sään salliessa keittolounas voidaan syödä metsässä ja kerran kuukaudessa kävellään pitkospuille ihmettelemään vuodenaikojen vaihtumista. Syyskuussa päiväkodin teemaakin päivitettiin ja liikunnan rinnalle otettiin luonto.

– Lapsilla on aina luupit eli pienet suurennuslasit mukana, joiden kanssa tutkimme todella pieniä ja myös todella isoja juttuja. Luonnossa vietetään myös lukuhetkiä ja viikossa luetaan vähintään yksi kirja ulkona, varhaiskasvatuksen opettaja Noora Uusi-Kakkuri kertoo.

Luontopäiväkodissa retkeillään yhdessä

Kokemukset ulkona vietetystä ajasta ovat olleet yksinomaan hyviä. Ulkoilmassa lapset leikkivät tasa-arvoisemmin kaikkien kanssa eivätkä esimerkiksi tyttöjen ja poikien leikit eriydy. Pitkäkestoisen leikin merkitys korostuu ja lapset kehittävät leikkiä itse eteenpäin. Elokuussa päiväkodissa aloitettiin yli ryhmärajojen toimiva metsäkummi-toiminta. Päiväkodin vanhimmat eli viskarit toimivat metsäkummeina ja pääsevät opettamaan alle 3-vuotiaille metsässä liikkumisen taitoja.

Päiväkodin työntekijöiltä ahkera luonnossa liikkuminen vaatii hyvää suunnittelua ja innostusta. Noora itse uppoutui luontokasvatukseen jo vuosia sitten. Hän tutustui aiheeseen norjalaisen ja ruotsalaisen varhaiskasvatuksen kautta, ja suoritti ahkerasti Suomen ladun koulutuksia sekä ympäristökasvattajan ammattitutkinnon. Vapaa-ajallaan Noora pitää suosittua Metsäemo-blogia, jossa hän jakaa vinkkejä luontokasvatukseen muille varhaiskasvattajille ja vanhemmille.

– Oma innostukseni luontoa kohtaan näkyy, kun pääsen tutkimaan ja ihmettelemään luontoa lasten kanssa. Raikas luontoilma lisää myös aikuisten työhyvinvointia. Meillä kaikki kasvattajat heittäytyvät metsäseikkailuun mukaan, Noora sanoo.

Touhula Vihtakatu järjestää 14.9.20.9. metsäradan päiväkodin lähiluontoon. Lähtöpaikka on Vihtakadun koulun yläparkkipaikalla. Radan saa käydä suorittamassa vapaasti omien aikataulujen mukaan.

Lisätietoja:

Päiväkodin johtaja Kristiina Partio, puh. 046 921 5208
Varhaiskasvatuksen opettaja Noora Uusi-Kakkuri, puh. 040 969 1392

Touhula Vihtakadun puuhia löydät lisää myös Facebookista.

Samankaltaisia postauksia