Takaisin postauksiin

”Sijaisenakin saa apua aina, kun vain pyytää”

Veera Röyttä on aina halunnut työskennellä lasten parissa. Hän on valmistunut varhaiskasvatuksen opettajaksi Oulun yliopistosta ja suorittaa työnsä ohella luokanopettajan opintoja.

Alun perin Veeran ei ollut tarkoitus työskennellä varhaiskasvatuksessa, vaan opinnot suuntautuivat luokanopettajan opintoihin yliopistolle. ”Tein kesällä yliopiston loma-aikana sijaisuutta päiväkotiin, jonka jälkeen päiväkodissa työskentely tuntui omalta jutulta ja sijaisuuksiin kyseltiin paljon”. Sijaisuuksien ansiosta Veera kiinnostui opiskelemaan varhaiskasvatuksen opettajan sivuaineopinnot, joiden myötä hän on saanut pätevyyden myös päiväkodissa työskentelyyn.

Touhulaan Veera tuli töihin tuttavan kautta. ”Hän oli tietoinen, että olen tehnyt paljon sijaisuuksia joihinkin päiväkoteihin ja kysyi kiiretilanteessa sijaistamaan iltapäiväksi heidän Touhula-päiväkotiinsa”. Ensimmäisen vuoron jälkeen Veera työskenteli usein samassa päiväkodissa. Päiväkodissa oli kiva työyhteisö, jossa sijainen otettiin hyvin vastaan. Lisäksi sijainenkin sai vaikuttaa arjen toimintoihin. ”Tutuimmassa ryhmässä työskentely on toki helpointa, kun lapset ja tiimi tulevat tutuksi”. Pikkuhiljaa Veeraa on kyselty yhä useampiin päiväkoteihin hyvän palautteen sekä päiväkodin johtajien yhteistyön myötä.

Nuoresta 23 vuoden iästään huolimatta Veera on jo kokenut lasten parissa työskentelijä. Hän on ohjannut lasten kerhoja usean vuoden ajan sekä opintojen ohella sijaistamisen lisäksi käynyt opintoihin kuuluvat harjoittelut päiväkodeissa. Opintojen ollessa loppusuoralla Veeralle on tullut myös mahdollisuuksia toimia varhaiskasvatuksen opettajan sijaisuuksissa, joihin Veera on tarttunut mielellään. ”Uran parhaita hetkiä on ollut, kun tutusta paikasta on tarjottu pidempää opettajan sijaisuutta”, Veera kertoo.

Uran parhaista hetkistä puhuttaessa keskustelu kääntyy pian lasten kanssa työskentelyn tähtihetkiin, joita Veeran mukaan tulee arjessa päivittäin. ”Lasten kanssa onnistumisten kokeminen päivittäin on tässä työssä parasta. Meidän ryhmässä tykätään retkeillä, niin kyllä isommat retket lasten kanssa jäävät myös mieleen. Viime keväänä olimme retkellä Oulun Nallikarissa ja teimme lounasta ulkona trangialla. Meillä aikuisilla oli iso vastuu retken suunnittelusta ja retkellä toimimisesta ja turvallisuudesta. Kun kaikki meni hyvin ja lapset tykkäsivät, siitä tuli myös itselle hyvä mieli”.

Päiväkodissa työskentelyssä Veeraa motivoi se, että jokainen päivä on erilainen. ”Tässä työssä saa toteuttaa lapsilähtöistä toimintaa, eivätkä päivät ole koskaan samanlaisia. Pidän siitä, että päivien sisältöön saa vaikuttaa paljon itse, ja että päivien aikana pääsee ulkoilemaan sekä retkeilemään paljon. Hyvä työyhteisö on myös merkityksellinen, kun pääsee keskustelemaan yhdessä asioista, eikä tarvitse yksin olla asioiden äärellä”, Veera kertoo.

Luokanopettajan opintojen ollessa viittä vaille valmiina Veera odottaa, että hän pääsee täysipainoisesti hyödyntämään koulussa opittua arjessa lasten parissa työskennellen. Lasten kanssa työskentelyn tueksi Veera haaveilee jossain vaiheessa myös lisäkoulutuksista. ”Metsämörri-ohjaajakoulutus olisi kiva lisä nykyisiin opintoihin”, retkeilystä nauttiva Veera pohtii.

Varhaiskasvatuksen opettajan työssä haastavinta Veeran mukaan on pystyä tukemaan jokaista lasta omana itsenään. ”Aina miettii, miten lasta pystyy tukemaan parhaiten, niin että kaikki lapset pystyvät osallistumaan toimintaan ja kaikkien lasten kanssa pystyisi vuorovaikuttamaan yhtä paljon. Lasten sensitiivinen kohtaaminen on tärkeää etenkin sijaistaessa, kun lasta ei välttämättä tunne vielä kunnolla. Tällöin aikuisella tulee olla tuntosarvet pystyssä.”

Veera Röyttä on tehnyt sijaisuuksia päiväkodeissa opintojensa ohella. Lasten kanssa onnistumisten kokeminen päivittäin on työssä parasta, Veera kertoo.

Veera on työskennellyt sijaisena useassa Oulun alueen Touhula-päiväkodissa. Parhaillaan hän tekee syksyn mittaista varhaiskasvatuksen opettajan sijaisuutta Touhula LystiVekarassa. ”Sijaistaessa tarvii joustavuutta ja heittäytymiskykyä, että voi mennä uuteen paikkaan niin, ettei välttämättä tiedä mitä päivän aikana tulee tapahtumaan. Hyvästä nimimuististakaan ei ole haittaa”, Veera toteaa. Myös ystävällisyys ja avoimuus ovat ominaisuuksia, joita Veeran mukaan keikkailussa on hyvä omata. 

”Touhulassa on nuorekas työyhteisö ja esihenkilöt ovat usein helposti tavoitettavissa. Heitä voi lähestyä helposti, jos on jotain asiaa mielen päällä. Lisäksi nykyisen päiväkodin liikuntapainotus sopii minulle. Myös palkka tulee ajallaan”, Veera pohtii Touhulassa työskentelyn parhaita puolia. Veera arvostaa myös sitä, että päiväkotien tilat ovat uudehkoja, eikä tiloissa näin ollen ole sisäilmaongelmia. Käytännölliset ja selkeät järjestelmät, kuten viestintäsovellus TouGo, saavat kiitosta päivittäisen työn tukena. 

Touhulassa sijaistamiseen Veera haluaa antaa käytännönläheisiä vinkkejä. ”Kannattaa mennä töihin rennolla asenteella ja esittäytyä kaikille – niin lapsille, vanhemmille kuin muille työntekijöillekin. Työvuorojen sopimisessa kannattaa olla itse aktiivinen. Päiväkodin johtajalta voi kysyä, tarvitseeko huomiselle sijaista tai ilmoittaa hänelle etukäteen, milloin itselle sopii ottaa työvuoroja. Olen huomannut, että myös puolikkaista työvuoroista on usein apua, jos pääsee vaikka iltapäiväksi sijaistamaan. Sekin on jo usein iso apu päiväkodille”, Veera muistuttaa. ”On myös hyvä muistaa, että sijaistaessa päiväkodin henkilöstö ei oleta, että sijainen osaa jo valmiiksi kaiken ja tuntee ryhmän arjen. Sijaisena kannattaa kysellä ryhmän päivärutiineista, niin henkilöstö kyllä neuvoo. Apua saa aina, kun vain pyytää”.

Samankaltaisia postauksia