Takaisin postauksiin

Varhaiskasvatuksen pehmeä aloitus on lapselle merkityksellistä

  • Kirta Väisänen Palvelupäällikkö

Hei maailma! Oman kodin ulkopuolinen elämä on lapsellasi alkanut päiväkodin myötä.
Miltä lapsesi päiväkotiarjen aloitus sinusta tuntuu? Lapselle päiväkodin selkeä rytmi tulee pian tutuksi. Kaverisuhteet alkavat muodostua. Aloitus päiväkodissa on ensiarvoisen tärkeä vaihe koko perheen elämässä.

Tammikuu ja uuden vuoden aloitus tarkoittavat monessa perheessä uuden äärelle siirtymistä. Lapsen päiväkotitaipaleen aloitus onkin erittäin tärkeä ja suuri muutos koko perheelle. Varhaiskasvatuksen ammattilaiset valmistelevat ja suunnittelevat aloitusta yhdessä perheen kanssa sensitiivisesti, lapsen tarpeita ja yksilöllisyyttä kunnioittaen. Tavoitteena pehmeällä aloituksella päiväkodissa on iloinen ja onnellinen lapsi sekä vanhemmat, jotka voivat aloittaa vaikkapa työt tai opinnot hyvin sekä turvallisin mielin.

Se, että varhaiskasvatuksen aloitus sujuu kaikin puolin mukavasti lasta ja perhettä kuunnellen, luo pohjan kasvatusyhteistyölle ja luottamukselle. Päivittäiset kiireettömät kohtaamiset ja keskustelut ovat erittäin tärkeitä. Ne ovat lapsen hyvinvoinnin perusta.

Sensitiivinen tunteiden kohtaaminen

Varhaiskasvatuksessa on tärkeää pysähtyä sanoittamaan ja kohtaamaan lapsen kaikenlaisia tunteita. Lapsen on helpompi oppia tunnistamaan erilaisia tunteita turvallisen ja tutun aikuisen sylissä ja läheisyydessä. Vanhemmat antavat ensiarvoisen tärkeää tietoa lapsesta kertoessaan kotona käytetyistä konkreettisista yksilöllisistä keinoista ja tavoista ilahduttaa tai lohduttaa lasta. Näin kasvattajat osaavat silittää, paijata, heijata, jututtaa ja lohduttaa juuri tutuilla ja turvallisilla tavoilla. Taitavalla kasvattajalla on päiväkodissa lukuisia keinoja ottaa kaikki lapsen tunteet vastaan. Päiväkodin sensitiivinen aikuinen löytää tiedolla, taidolla ja kokemuksella juuri oikeat keinot tuoda lapselle hyvä ja turvallinen olo. Kun harjoittelujakso hoidon alkaessa on ollut tarpeeksi pitkä ja lapsen tarvetta vastaava, lapsen suhdetta uusiin aikuisiin on helpompi vahvistaa. Päivän kiireetön ja selkeä rytmi tulevat pian tutuksi. Kaverisuhteet alkavat muodostua.

Lapsen osallisuus ja ryhmään kuulumisen tärkeys

Leikit, kaverit sekä lapsen kokemus ryhmään kuulumisesta ja osallisuudesta tuovat riemun ja luovat edellytykset oppimiselle. Lapsen päiväkotipäivä on parhaimmillaan iloa, naurua, höpötystä ja hömpötystä. Se on samalla uuden oppimista, joka kumpuaa lapsen kiinnostuksen kohteista. Lapsi saa kasvaa omaan tahtiinsa, oivaltaa ja oppia uutta joka päivä. Monipuoliselle toiminnalle luodut tavoitteet tukevat sekä ohjaavat lasta eteenpäin oppimisen ja kasvun rikkaalla polulla.

Haluamme tukea myös vanhempia uudenlaisen elämänvaiheen aloituksessa ja kysyä ”Miltä lapsesi päiväkotiarjen aloitus sinusta tuntuu?” Vain silloin, kun me aikuiset toimimme aidosti ja antaumuksella yhdessä saamme parhaat tulokset aikaan – yhdessä – lapsenne parhaaksi.

Palvelupäällikkö Kirta Väisänen

Samankaltaisia postauksia