Takaisin postauksiin

Uteliaitten valtakunta

  • Minna Nissinen Projektijohtaja

Lapsi on utelias, ihan kaikesta. Miksi? Mitä? Miten? Voisiko? Olisiko mahdollista? Entäpä jos? Voinko kokeilla? Kaikki kysymyksiä, joita satelee lasten suusta hämmästyttävällä kekseliäisyydellä.

Jossain vaiheessa elämää kysymykset kuitenkin selvästi vähenevät.

Kuuluuko uteliaisuus sivistykseen?

Meidän mielestämme kuuluu. Uteliaisuus on kehityksen moottori. Se on eteenpäin kurottava, aktivoiva ja sisäisesti palkitseva piirre. Se johdattelee rohkeasti tiedon ja vastauksien äärelle, ruokkii halua edetä elämässä. Ilman uteliaisuutta opit jäävät vähiin.

Digitalisaatio, tekoäly, esineitten internet. Voidaan sanoa, että neljäs teollinen vallankumous kolkuttelee päivä päivältä äänekkäämmin ovillamme: ainakin yrityksissä johdetaan transformaatiota vanhasta liiketoiminnasta uuteen, haikaillaan kokeilukulttuurin perään ja vähän pelätäänkin disruptiota, eli sitä miten uudet teknologiset innovaatiot haastavat alamme perinteiset toimintatavat.

Herakleitos filosofoi jo muutama tuhat vuotta sitten muutoksen pysyvyydestä ”Panta rhei kai ouden menei” eli ”kaikki virtaa, mikä ei pysy paikallaan”. Mitähän hän mahtaisi olla mieltä nykypäivän nopeasti kasvavassa muutosvauhdista?

Oppimisen iloa myös aikuisillle

Uteliaisuuden ruokkima oppimisen ilo, löytyisikö sieltä ratkaisu myös muutoksiin. Olisiko meillä aikuisilla paremmat eväät sopeutua tähän eräänlaisen vallankumouksen pyörteisiin, jos onnistuisimme säilyttämään, jopa ruokkimaan lapsenomaista uteliaisuuttamme, ylläpitämään kykyämme ihmetellä, kurkata rohkeasti kulman taakse ja kohdata tuntematon avoimin mielin? Jospa kysyisimme ”miksi” ja ”miksei”, kunnes varmasti olemme oivaltaneet. Kyseenalaistaisimme olemassa olevan, innostuisimme testaamaan tuntematonta ja lannottaisimme kaivattua kokeilukulttuuria.

Muistetaanhan olla ylpeitä oppimastamme ja vaalimaan onnistumisen kokemuksia kaiken ikäisinä!

Vastuu oppimisen ilosta ja uteliaisuudesta on aikuisilla

Oppimisen ilo, sen tuottaminen ja ylläpitäminen maailmassa on meidän aikuisten tehtävä. Me olemme avainasemassa kannustamaan uteliaisuuteen, ylläpitämään tätä oppimisen ja kehityksen moottoria aikuisuuteen asti.

Tulevaisuuden rakentavat uteliaat, uuden oppimisesta nauttivat tekijät!

Samankaltaisia postauksia