Takaisin postauksiin

Ulkoradat liikuttavat ja aktivoivat lapsiperheitä

  • Tiina Lehtomäki Päiväkodin johtaja

    Touhula Liminka

  • Johanna Oikarinen Päiväkodin johtaja

    Touhula VekaraKulma

  • Saara Yli Päiväkodin johtaja

    Touhula Merimasto ja Touhula JekkuVekara

Tänä keväänä perheet viettävät aikaa yhdessä ulkoillen ja lähiympäristössä liikkuen. Tätä tukemaan Limingan Touhula-päiväkodit ovat toteuttaneet perheille toiminnallisia teemaratoja päiväkodin lähiympäristöön jo kahdesti kevään aikana.

Päiväkotien alkuperäinen suunnitelma oli järjestää nykyisille ja uusille asiakasperheille suunnattuja tapahtumia, mutta poikkeustilan takia suunnitelmaa muutettiin nopealla aikataululla. Samassa yhteydessä yksittäisten päiväkotien hyvät ideat yhdistettiin samaan mainokseen ja näin Limingan lapsiperheiden iloksi saatiin neljä erilaista toimintarataa pääsiäispyhien ajanvietoksi. Vanhempien antama positiivinen ja innostunut palaute motivoi keksimään ratoja myös jatkossa ja näin uudet toimintaradat luotiin vapuksi.

Höyhenten heittoa pääsiäisradalla.

Varhaiskasvatus näkyväksi

Oman päiväkodin piha tai metsä on lapsille ennestään tuttu päiväkodin retkiltä. Rataa suorittaessaan lapset pääsevät oppaiksi heille tuttuun ympäristöön ja samalla tehdään vanhemmille näkyväksi varhaiskasvatuksen pedagogisia osa-alueita.

Radalla lapset pääsevät näyttämään taitonsa erilaisissa tehtävissä ja tekemään yhteistyötä vanhempiensa kanssa rastitehtäviä pähkäillessään. Vanhempien kanssa liikkuminen lapselle tutussa ympäristössä voi kirvoittaa lasta kertomaan päiväkodin retkistä asioita, jotka muuten eivät tulisi lapsen mieleen. Yhteisen mukavan ajanvietteen lisäksi voidaan vahvistaa lasten suhdetta luontoon ja lähiympäristöön sekä vahvistaa perheiden ja varhaiskasvatuksen välistä yhteistyötä uudella tavalla.

Touhula VekaraKulman vappurata sisälsi muun muassa vedelle ja katuliiduilla taiteilua.

Ideoita päiväkodin arjesta

Päiväkodin teema voi näkyä radan tehtävissä tai rata voidaan tehdä kokonaan vaikka liikunnan, lajitunnistuksen tai sadun ympärille. Radan voi käydä kiertämässä pienryhmissä päiväkotipäivän aikana tai se voi olla kokonaan vanhempien kanssa tehtävää kivaa. Ideat rataan löytyvät helposti päivittäin toteutettavasta varhaiskasvatuksesta. Toteuttaminen ei vaadi uuden keksimistä eikä suuria taloudellisia satsauksia.

Yksinkertaisimmillaan lasten kanssa tehtävät jumpat, satuseikkailut, kevätbongaukset jne. kirjoitetaan tehtävänantona laminoitavalle paperille ja kiinnitetään puihin tai päiväkodin aitaan. Tehtävät voi toteuttaa QR-koodeilla, geokätköilyn periaatteella tai TouGoon laitettavilla kuvasuunnistustehtävillä.

Luonnonmateriaaleja ja lähiympäristön ominaisuuksia kannattaa hyödyntää tehtäväpisteillä. Osa tehtävistä voidaan suorittaa ilman välineitä, toisissa voidaan käyttää vaikka suljettavaan muovirasiaan laitettavia hyöheniä, laminoituja tehtäväkortteja tai pieniä marakassipurkkeja. Toteuta rata kuitenkin sellaisilla välineillä, joiden hukkuminen tai rikkoutuminen ei tuota suurta taloudellista tappiota ja muista etenkin tässä ajassa hygieenisyys rataa suunnitellessasi.

Poikkeusaikana perheitä ohjeistetaan tulemaan radalle vain oman perheen kesken ja noudattamaan riittäviä välimatkoja muihin rataa suorittaviin. Rataa mainostaessa kannattaa myös mainita, mikäli sen suorittamisessa vaaditaan puhelinta tai muita omia välineitä.

Iloisia ulkoiluhetkiä niin päiväkoteihin kuin perheisiinkin!

Limingan Touhula-päiväkodit

 

 

Samankaltaisia postauksia