Takaisin postauksiin

Tulevaisuuden päiväkoti

  • Minna Nissinen Strategia- ja talousjohtaja

Paremman tulevaisuuden kanssa yhteensopiva päiväkoti. Tätä pohdimme Touhulassa kevättalvella yhdessä tulevaisuudentutkijan kanssa: Minkälainen päiväkoti ja minkälainen varhaiskasvatus luo onnellista lapsuutta tänään? Mikä edistää parempaa tulevaisuutta meille kaikille huomenna? Tämähän sisältää unelman ja saavuttamisen arvoisen tavoitteen paremmasta tulevaisuudesta. Tulevaisuus tehdään, se ei vain tule.

Nyt syksyllä julkaistiin Varhaiskasvatuksen tulevaisuuskuvat 2040 -raportti. Siinä kuvataan Opetus- ja kulttuuriministeriön asettaman varhaiskasvatuksen neuvottelukunnan tulevaisuustyön tuotoksena syntyneet vaihtoehtoiset varhaiskasvatuksen tulevaisuuskuvat. Horisontti on asetettu 21 vuoden päähän vuoteen 2040.

Esikoiseni aloitti oman päiväkotitaipaleensa 23 vuotta sitten eli ajassa taaksepäin enemmän, kun nyt visioidaan eteenpäin. Jäin miettimään, miten radikaalisti varhaiskasvatus on muuttunut sitten tyttäreni ajan. Edelleen syödään aamuisin kaurapuuroa ja käytetään sadekeleillä kurahousuja. Näillä perusperiaatteilla päiväkodin johtaja vakuutti aikanaan tämän epävarman äidin.

Tulevaisuuskuvia on piirretty neljä. Teknologinen muutos ja eriarvoistuminen valikoituivat keskeisiksi muutosta ohjaaviksi tekijöiksi niiden todennäköisyyden ja varhaiskasvatukseen vaikuttavuuden pohjalta. Neljäs teollinen vallankumous on jo käynnissä. Se mahdollistaa esimerkiksi virtuaalisuuden, sensoreiden ja videoseurannan sekä robotiikan hyödyntämisen kaikilla elämänaloilla. Vallankumous on vääjäämätön.

Meidän päätettävissä on kuitenkin, miten sitä hyödynnämme. Eriarvoistumisen nouseminen toiseksi keskeiseksi muutostekijäksi veti surulliseksi. Onneksi kuvat eivät edusta toivottua tulevaisuutta, todellisuus tulee aikanaan olemaan näiden kuvien yhdistelmä, tai sitten jotakin aivan muuta.

Varhaiskasvatuksen-tulevaisuuden-tiivistelmät

Varhaiskasvatuksen tulevaisuuskuvien tiivistelmät / Opetus- ja kulttuuriministeriö 2019

Maailma muuttuu kiihtyvään tahtiin. Varhaiskasvatuksen merkitys menestyksen edellyttämälle elinikäiselle oppimiselle ja tarvittavien taitojen, muun muassa kriittisen ajattelun, tunneälyn, luovuuden, uteliaisuuden ja vuorovaikutustaitojen kehittymiselle on selvä.

Meidän tehtävämme on varmistaa, että laadukas varhaiskasvatus tarjoaa jatkossakin hyvät eväät onnelliseen lapsuuteen ja parempaan tulevaisuuteen.  Napataan näistä piirustuksista haluamamme ja tehdään se tulevaisuus! Jaksan uskoa, että silloinkin lapset leikkivät yhdessä ulkona kurahousuissa.

Minna Nissinen
Strategia- ja talousjohtaja
Touhula-päiväkodit

Samankaltaisia postauksia