Takaisin postauksiin

Sadonkorjuujuhlissa tutustuttiin traktoreihin

  • Maiju Ristiniemi Touhula Kettukallio

Touhula-päiväkodit ympäri Suomea noudattavaa pedagogista vuosisuunnitelmaa, Touhula Rytmiä. Syyskaudella yksi Rytmin teemapäivistä on sadonkorjuujuhla, jota päiväkodit valmistelevat yhdessä lasten kanssa. Jokaisen päiväkodin sadonkorjuujuhla on oman näköisensä. Yhteistä niissä on satokauden teemoihin tutustuminen laulujen, lorujen, leikkien, askartelujen ja maistiaisten kautta.

Kajaanissa, Touhula Kettukalliossa, vietettiin sadonkorjuujuhlaa syyskuun lopussa. Edeltävinä viikkoina päiväkodilla askarreltiin erilaisia tekniikoita käyttäen syksyyn ja sadonkorjuuseen liittyviä taideteoksia, kuten porkkanoita, puita värikkäillä lehdillä, siilejä, muurahaiskekoja ja traktoreita.

Juhlaan valmistauduttiin myös laulamalla jokaisen ryhmän omissa muskareissa sadonkorjuuseen ja maatiloihin liittyviä laululeikkejä. Niitä ovat esimerkiksi laulut Muurahaisten muori; Popsi, popsi porkkanaa; Kukkuu, kukkuu, pikkulanttu nukkuu; Pikku papu puutarhuri ja Traktorilla ajelen.

Keväällä lasten pienet kädet kylvivät siemeniä päiväkodin pihaan kasvulavalle ja -säkkiin. Sieltä putkahti kasvamaan tomaatteja, porkkanoita ja pinaattia. Porkkanat jäivät edelliskesää pienemmiksi, mutta maukkaita ne olivat pienestä koostaan huolimatta. Pinaatista saimme nauttia kesällä kaksi kertaa pinaattilettujen muodossa, jotka päiväkotiapulaisemme paisteli lounailla herkuteltaviksi.

Sadonkorjuujuhlia valmisteltiin koristelemalla päiväkotia niin sisällä kuin ulkona. Lapset osallistuivat omissa ryhmissään ideointiin ja aikuisten puuhaillessa keksivät vielä paljon omia hyviä juttuja juhlaa varten.

Juhliin saapui ihasteltavaksi kolme vanhaa traktoria: vihreä Zetor, punainen Nuffield ja kelta-ruskea Valmet. Lisäksi pihalle saapui hauska pappa-Tunturi. Traktorien ja mopedin kyydissä sai käydä istumassa ja isoimmat lapset saivat kokeilla mopedin käyntiin polkaisua. Saimme myös kuulla, miten hauskalta traktorit kuulostivat röpötellen käynnissä (tosin pienempiä tämä vähän jännitti). Traktori-sediltä jokainen sai kotiin vietäväksi tuoreita perunoita ja porkkanoita.

Yhteistyökumppanimme S-ryhmä lahjoitti päiväkodille oman valintamme mukaisia satokausituotteita, joita lapset saivat maistella päiväkodin pihalle pystytetystä toriteltasta. Maistelimme muun muassa lanttua, naurista, väriporkkanoita, kukkakaalia ja keräkaalia. Lisääkin osa lapsista kävi hakemassa, niin hyviä ne tuoreeltaan ulkona nautittuna olivat!

Lapset olivat suunnitelleet erilaisia esityksiä, joita katsoimme. Viskarit viittoivat laulun Miltä tuntuu siilistä (nallesta) ja eskarit innostuivat tanssimaan muskarissa oppimaansa letkajenkkaa. Se on muuten mainio vasen-oikea-eteen-taakse-harjoitus! Tunnelma oli mahtava, päiväkodin pieninkin lapsi fiilisteli taputtaen jokaiselle esitykselle. Juhliin kuului myös musiikkia ja latotanssia!

Pihalla oli lisäksi keppihevosille tehty maastorata, jonka läpi ratsastettuaan jokainen lapsi sai palkinnoksi ruusukkeen rintaansa. Kiipeilytelineen alaosan kurkistusreikään oli piirretty kuva, josta kurkistamalla lapsi olikin päässyt traktorikuskiksi. Jokaisesta halukkaasta otettiin kuva, joka lähetettiin TouGon kautta vanhemmille.

Juhlien lopuksi vilkutimme heipat traktoreille aidan takaa, kun ne pötpöttivät ja rötpöttivät kotitalleja kohti. Teimme juhlista pari kuvakoostetta eteiseen muistoksi ihanasta sadonkorjuujuhlasta, joita vanhemmatkin voivat ohi kulkiessa ihastella. Traktori-sedillekin teimme jälkikäteen kortteja ja piirustuksia kiitokseksi!

Maiju Ristiniemi
Touhula Kettukallio

Samankaltaisia postauksia