Takaisin postauksiin

Piparintuoksua, leikkiä ja juhlaa arjessa – siitä on joulukuu tehty

Jouluinen tervehdys Touhulasta! Päiväkodin hiljennettyä juhlahumun jälkeen henkilökunta jää hetkeksi sohvalle henkäisemään – syödään muutamat piparit ja juodaan viimeiset glögit kattilanpohjalta. Mikäs sen mukavampaa, kuin nauttia hyvin tehdystä työstä tärkeiden työkavereiden kanssa.

Päiväkodissa jouluun laskeudutaan kiihtyvällä vauhdilla. Vaikka henkilökunnasta joskus tuntuu, että aika loppuu kesken ennen joulujuhlia, on joulujuhlan tuottama ilo sekä lasten esitysten tuoma riemu on kaikille mukana oleville se syksyn paras kokemus.

Touhulassa joulua lasten kanssa odotettaessa tuntuu joulun taika jo marraskuulta asti. Ilmassa on salaisuuksia ja hymyjä, jotka leijailevat kilpaa lumihiutaleiden kanssa – välillä myös kaatosateen säestämänä. Päiväkotia koristellaan jouluisin askarteluin, pihapiireihin nousevat persoonalliset lumiukot, huoneet täyttyvät joululeivonnaisten tuoksusta ja etenkin joulukalenterin valmistelua ja avautumista odotetaan jännittyneinä ja silmät loistaen. Monta huokausta lähetetään yläilmoihin valkeaa joulua toivoen.

Touhua ja toiveita

Joulu on parhainta aikaa muistuttaa meitä kaikkia rauhoittumisen ja hiljentymisen tärkeydestä. Aidosta läsnäolosta, kohtaavasta katseesta sekä välittävästä kosketuksesta. Himmennämme valaistusta ja annamme kauniiden jouluvalojen tuikkia kilpaa lasten silmien kanssa. Nautimme hitaista puurohetkistä ja pitkistä lounaista rauhallisen puheen tai musiikin siivittämänä. Kuuntelemme, teemme itse ja laulamme päiväkodeissamme paljon jouluisia sävelmiä. Moni ryhmä vierailee myös jouluisissa tilaisuuksissa. Vaaliessamme joulun rauhaa ja taikaa, opetamme myös lapsia huomioimaan pieniä kauniita asioita, hetkiä sekä kuuntelemaan läheisiä rauhassa ja lämmöllä.

Materialistisen maailman keskellä pidämme tärkeänä opettaa lapsille, että halaus, suukko, yhteisen hetken antaminen, omatekemä askartelu tai kortti on juuri täydellinen joululahja – ajatuksen tulisi olla aina se tärkein asia yhdessä antamisen ja saamisen ilon kanssa. Toive paremmasta elää joulun taian myötä. Näin usko johonkin suureen, joka voi ilahduttaa ja täyttää toiveita, on monella lapsella pienessä sydämessä. Touhula onkin halunnut vaikuttaa myös yhteiskunnallisesti ja osallistua joululahjakeräyksiin vuosittain. Tänä vuonna keräsimme Ouluun ja pääkaupunkiseudulle joululahjoja lasten toiveita täyttämään HOPE Ry:n keräykseen.

Jouluiloa päivystävässä päiväkodissa

Päiväkodin arki jatkuu joulujuhlan jälkeenkin. Joillekin perheille se merkitsee joulun ja uuden vuoden aikaan myös hetkeksi päivystävään päiväkotiin siirtymistä. Lapset pääsevät siellä tutustumaan uusiin lapsiin ja leikkimään uusilla leluilla erilaisessa ympäristössä. Kotona asiaan kannattaakin valmistautua yhdessä lapsen kanssa positiivisella tavalla: omasta kotipäiväkodista on mukana tuttuja kasvattajia ja päiväkodin arki on samalla lailla rytmitettyä kuin omassa päiväkodissakin. Pidämme tärkeänä, että Touhulan laatu, turvallisuus ja palvelualttius löytyvät samanlaisena jokaisesta päiväkodistamme. Meille jokainen lapsi on tervetullut juuri sellaisena, kun hän on.

Nautitaan jouluvapailla joulukuusen tuoksusta, kynttilöiden lämmöstä ja lahjakääröjen rapinasta. Valmistellaan yhdessä jouluherkkuja ja vietetään kodeissa Touhulasta tuttua jouluvilskettä ja iloista yhdessäoloa perheen kesken, kaikkia läheisiä huomioiden ja muistaen.

Touhulan aluejohtajat,
Sari Juutilainen, Antti Kaisto, Heidi Valio, Katarina Helander ja Marja-Leena Kasurinen

Samankaltaisia postauksia