Takaisin postauksiin

”Voi että mun oli sua ikävä!” – Paluu päiväkotiin kesäloman jälkeen

  • Noora Uusi-Kakkuri Varhaiskasvatuksen opettaja ja innokas satutäti – Touhula Vihtakatu, Järvenpää

5-vuotias juoksee heti aamutuimaan halaamaan ystäväänsä saapuessaan päiväkotiin ja huudahtaa: ”Voi että mun oli sua ikävä!” On ensimmäinen aamu kesäpäivystyksen jälkeen ja arki on alkanut. Vaikka on vasta elokuun alku, meillä on alkanut syyslukukausi ja luvassa on kaikkea jännittävää.

Parasta on ystävät – ja tietysti myös lelut ja omat aikuiset

Tuon viisivuotiaan reaktio ystävänsä näkemisestä kiteyttää paluun omaan päiväkotiin ja uuteen arkeen vähän eriskummallisen, poikkeusoloissa vietetyn kevään jälkeen. Ystäville on kyllä lähetetty lentosuukkoja etävarhaiskasvatustuokioilla ja onpa kotona leikitty myös roolileikkejä, joissa pikkusiskot ja isoveljet ovat saaneet esittää ystäviä, joita ikävöidään. Mutta nyt olemme taas kaikki yhdessä ja ilo on irti!

Muumileikki Touhula Vihtakadulla

Lasten leikeissä muumitalo on siirtynyt nykyaikaan ja Muumitkin vuokraavat taloaan AirBnB:n kautta.

Olen saanut ensimmäisten päivien aikana kuulla jännittäviä kesälomamuistoja ja etenkin sitä, kuinka on jo ollut ikävä päiväkotiin. Vaikka oman päiväkodin arkeen paluussa on paljon tekemistä, on meidän varhaiskasvatuksen työntekijöiden tärkein rooli olla juuri nyt lasten kanssa – leikkiä, kuunnella ja olla läsnä.

Olemme tutkineet päiväkodin leluja jälleen ensimmäiset päivät – samat vanhat tutut lempileikit löytyvät nopeasti ja riemua tuottaa myös se, että uusia leikkipisteitä on syntynyt lasten loman aikana. Niitä on päästävä kokeilemaan heti! Leikille on aikaa ja tilaa. Muutamaan leikkiin pääsee mukaan myös aikuinen.

Oman ryhmän aikuiset lasten leikeissä

”Tässä on mun ryhmän omat aikuiset!” – 5 v.

Käsien pesua, käsienpesulaulua ja nuhanenien välttämistä

Ensimmäisten päivien aikana on ollut hieno huomata, kuinka tosissaan lapset ottavat käsienpesuohjeemme. Jokainen pesee kätensä tullessaan, mennessään, vessailtuaan, ennen ja jälkeen ruokailun – ja moni muistaa vielä saippuankin itse.

Käsien pesua auttaaksemme meillä on käsienpesulaulu, jota muutama lapsi jo hyräileekin käsiä pestessään. Näin muistetaan pestä käsistä niin peukalot kuin kämmenselätkin.

”Eihän kukaan meistä halua sairastua!”, huudahtaa 4-vuotias, kun kysyn, miksi meillä pestään käsiä. Totta se on. Jokaista flunssaa ja nuhaa emme toki käsiä pesemällä vältä, mutta olemme saaneet Touhulassa hyvät ohjeet tämän syksyn etenemiseen.

Syksy toivoa täynnä

Viime keväänä monet suunnitelmamme menivät aivan uusiksi poikkeusolojen vuoksi. Moni retki peruuntui, moni pitkäkestoinen leikki katkesi.

Tätä syksyä suunnitellessamme olemme varovaisen toiveikkaita. Retkeilemme lähelle ja luontoon, kuten ennenkin. Mahdollistamme lasten arkiliikunnan monipuolisesti niin sisätiloissamme kuin ulkonakin. Suunnittelemme toimintaa yhdessä lasten kanssa ja otamme lasten toiveita huomioon.

Meillä Touhula Vihtakadulla on tänä syksynä talon yhteisenä teemana perinnesadut, joita käsittelemme eri tavoin. Luvassa on kasvattajien pitämiä pieniä teatteriesityksiä, pöytäteatteria, yhteisiä satuhetkiä ja roolileikkejä satujen maailmaan. Tarvittaessa näihin tuokioihinkin voi osallistua etäyhteydellä – joten jokainen lapsistamme pääsee mukaan, oli sitten päiväkodissa tai kotona.

Lapsen näkemys itsestä ja päiväkodin opettajasta leikkimässä

”Siinä oon minä ja sinä ope! Yhdessä leikkimässä.”

Samankaltaisia postauksia