Takaisin postauksiin

Oletko oikeasti viihtyny Touhulassa?

  • Mervi Räty Palvelupäällikkö, Itä-Suomi

Olen työskennellyt urani ensimmäiset 19 vuotta julkisen varhaiskasvatuksen parissa ja saanut olla monessa kehittämistyössä mukana. Nyt toukokuussa aloitin palvelupäällikkönä Touhulassa, Itä-Suomen alueella.

Olenkohan oikea idän ihme vai ihmeteltävä – tullut julkiselta yksityiselle ja vielä viihtynytkin oikein hyvin? Työntekijöiden siirtymistä yksityisen ja julkisen sektorin välillä tapahtuu paljon ja tästä teemasta olemme saaneet monta hyvää keskustelun aihetta sekä Touhulassa että kuntayhteistyössä. Avoin keskustelu on lisännyt ymmärrystä, laajentanut ajattelua sekä tuonut uusia näkökulmia. Jokaisessa organisaatiossa on huippujuttuja ja kehitettäviä asioita. Näin myös varhaiskasvatuksessa.

Kierrän työssäni Itä-Suomen päiväkoteja pedagogiset lasit silmilläni. Se on minun tehtäväni ja se on se ”miun” juttuni. Saan olla asiantuntijan roolissa ja tuoda substanssiosaamiseni ja vahvuuteni kaikkien käyttöön ja hyödyksi.

Minulla on etuoikeutettu olo, kun saan tukea päiväkotien johtajia heidän pedagogisessa johtajuudessaan. Kuntien ja kaupunkien vasuja on ollut mielenkiintoista ja avartavaa lukea: Miten sama asia voidaankin nähdä niin monella tavalla! Näitä pohditaan yhdessä kunnan pedagogiikasta vastaavien kanssa, jotta yhteinen ymmärrys ja pedagogiikka vahvistuisi. Näiden neljän kuukauden aikana olen oppinut paljon toisilta, kun olemme työstäneet asioita yhdessä.

Omalla toiminnallaan voi myös pitkälti vaikuttaa siihen, minkälainen toimintakulttuuri yhteisössä on. Edistänkö, mahdollistanko vai rajoitanko sitä? Arjen kohtaamiset ovat tärkeitä ja merkityksellisiä, sillä niistä rakentuu mielikuvat niin työpaikoista kuin päiväkodeista.

Touhulan tahtotilana on luoda onnellista lapsuutta. Se huokuu jo ulko-ovella Helsingin toimistossa käydessä. Siellä tilastojen ja kaiken talouden takana mietitään onnellista lasta ja sitä, miten mahdollistettaisiin tekijät parhaaseen mahdolliseen varhaiskasvatukseen. Arviointi ja laatutyö on Touhulassa viety todella pitkälle, mistä olen ollut vaikuttunut.

Niin ja kyllä. Minä olen oikeasti viihtynyt. Voin ylpeänä kertoa olevani Touhulasta.

Mervi Räty
Palvelupäällikkö, Itä-Suomi

Samankaltaisia postauksia