Monikulttuurisuus on rikkaus Touhula Varissuolla
Turussa sijaitsevan päiväkoti Touhula Varissuon päivittäisessä arjessa näkyy vahvasti monikulttuurisuus ja eri kielten valtava kirjo.
– Päiväkodissa on yhteensä 65 lasta ja 23 eri kieltä, siitä on varmaan vaikea laittaa paremmaksi. On paljon eri kulttuureja, joka näkyy iloisuutena ja räiskyvinä persoonina. Meidän päiväkoti on vähän kuin pieni kylä, jossa kaikki tuntevat toisensa ja juttelevat keskenään. Tämä on tosi yhteisöllinen paikka, kehuu Touhula Varissuon johtaja Suvi Tynjälä.
Liikuntateemaisen Touhula Varissuon vanhemmat ovat olleet erittäin tyytyväisiä päiväkodin toimintaan sekä lasten saamaan hoitoon. Päiväkodin liikuntateema näkyy päivittäisenä toimintana ja liikunnallisuutena. Näin Varissuon liikunnallisuutta kuvaa kolmivuotiaiden ryhmän opettaja Sari Pirttimäki:
– Meillä ollaan jatkuvasti liikkeessä, kököttäminen puuttuu. Lapset saavat juosta ja kiipeillä. Kun on iltapäivisin nukuttu päikkärit, meillä on tila, jonne saa mennä palloilemaan, heittelemään hernepusseja tai touhuamaan pallomeressä. Muutenkin kaikki musahetket ja päiväpiirit ovat hyvin toiminnallisia ja liikunnallisia.
Eri kielien ja kulttuurien kirjoa päiväkodin arjessa
Vaikka kielimuuri voi ajoittain aiheuttaa vaikeuksia, Touhula Varissuolla eri kulttuureja ja kieliä pidetään suurena rikkautena. Jos yhteistä kieltä ei löydy, kommunikointiin keksitään kyllä jokin keino. Päiväkodin henkilökunta käyttää esimerkiksi kuvia lasten ja vanhempien kanssa viestimiseen. Kuvien avulla voidaan kertoa päivästä vanhemmille, minkä lisäksi myös lapset pääsevät kertomaan kuvien kautta, mitä on tehty.
– Tämä on iloinen, tunnerikas ja menevä paikka, jossa laulu ja tanssi raikaa. Kun on paljon monikulttuurisuutta, niin tanssi, laulu, liike ja ilo ovat todella tärkeä osa tätä taloa, päiväkodin johtaja Suvi Tynjälä kuvaa.
Myös Sari Pirttimäki kertoo, että toisin kuin useissa suomalaisissa päiväkodeissa, Varissuolla lapsille ei ole väliä, kenen kanssa leikkivät. Tärkeintä on itse leikki.
– Seurasimme viime viikolla, kun kuusi lasta istui välipalapöydässä ja keskusteli keskenään. Kellään heistä ei ollu yhteistä kieltä, vaan jokainen puhui omaa kieltään, yksi tai kaksi suomalaista sanaa joukkoon. Mietimme kollegani kanssa, että ollaanko YK:n lastenkokouksessa, tulkkinapit korvissa. Siinä lapset juttelivat pitkään, vaikka kukaan ei tiennyt mistä siinä oikein keskusteltiin, Sari Pirttimäki kuvailee.
Touhula Varissuolla kuunnellaan lapsia ja vanhempia
Kielimuurista huolimatta Varissuon lasten vanhempia kuunnellaan ja aktivoidaan monin eri tavoin. Esimerkiksi Pirttimäen ryhmässä on esitelty jokaisen lapsen sukujuuria ja vanhemmat ovat voineet valita sanoja heidän omalla kielellään, joita sitten opetellaan ryhmissä. Kulttuureihin tutustutaan myös leikin ja musiikin keinoin.
Myös Touhulan TouGo-sovellusta käytetään vanhempien kanssa viestimiseen. Viikottaisten TouGon kautta lähetettävien viestien ja viikko-ohjelmien lisäksi vanhemmille lähetetään kuvia päiväkodin arjesta ja lasten touhuista.
– TouGon kuvat ovat todella tärkeitä. Joka päivä kun on lähetetty kuvia, vanhemmat ovat innoissaan, “Ihanaa! Meidän koko suku katsoo, mitä meidän poika on tehnyt päiväkodissa”, Sari kuvailee vanhempien reaktioita.
Päiväkodin ja vanhempien välisellä keskinäisellä viestinnällä ja vuorovaikutuksella on iso merkitys luottamuksen rakentamisessa ja vanhempien tyytyväisyydessä.
– Vanhemmatkin huomaavat kun tuovat lapsia, että heidät oikeasti hyväksytään täällä ja he ovat tervetulleita. On todella tärkeää, että vanhemmat voivat luottaa meihin ja kokevat, että heidät sekä lapset otetaan avosylin vastaan, Suvi Tynjälä kertoo.
Vanhempien lisäksi Varissuolla kuunnellaan tietenkin myös lapsia ja heidän toiveitaan. Näin asiaa kuvailee Sari Pirttimäki:
– Meillähän on koko ajan pienet tuntosarvet päässä. Kun yhteistä kieltä ei löydy, niin katsotaan mistä lapset kiinnostuvat. Vasu-keskusteluissa haastatellaan lapsia kuvien kanssa ja kysytään, mikä heidän mielestään on kivaa ja mitä he haluaisivat tehdä enemmän. Kun lapsia havainnoi, kyllä huomaa mistä he pitävät.
Motivoitunut henkilökunta viihtyy Touhula Varissuolla
Sen lisäksi, vanhemmat ovat antaneet erittäin positiivista palautetta kuukausittaisissa asiakastyytyväisyyskyselyissä, päiväkoti on saanut erinomaista palautetta myös henkilökunnalta.
– On tärkeää, että henkilökunta on motivoitunutta, täytyy olla kutsumus monikulttuurisuuden hyväksymiseen ja erilaiseen varhaiskasvatukseen. Meillä kaikki talossa kokevat, että tämä on heidän paikkansa eivätkä he missään nimessä halua lähteä täältä pois, Suvi kertoo.
Myös Turun kaupunki saa kiitosta, sillä monikulttuurisen päiväkodin tarpeet on osattu ottaa huomioon, esimerkiksi päiväkodin mitoituksessa ja lasten määrässä. Sen lisäksi, että lapsia tulee monista eri taustoista, myös henkilökunta on monimuotoista.
– Päiväkodista löytyy kuutta eri kieltä puhuvaa työntekijää. Sekin on rikkaus, kun on eri kulttuureja myös henkilökunnassa. Heillä on paljon ideoita ja niitä toteutetaan jos voidaan. Haluan kuunnella mahdollisimman paljon työntekijöitä, Suvi kertoo.
Päiväkodin johtajana Suvi pitää tärkeänä myös avoimuutta ja asioiden yhdessä ratkaisemista. Hän korostaa myös Varissuon ainutlaatuista ja avointa yhteishenkeä sekä keskinäistä luottamusta. Henkilöstön yhteisenä voimavarana toimivat myös huumori, ilo, ystävällisyys sekä lasten ja aikuisten nauru. Nämä kaikki välittyvät myös vanhemmille ja lapsille, jolloin hekin ovat tyytyväisiä.
Toisista välittäminen näkyy joka päivä päiväkodin toiminnassa ja työntekijöiden keskinäisessä vuorovaikutuksessa.
– Teen joka aamu kierroksen ja kysyn joka ryhmästä, miten menee, mikä on päivän kulku ja onko kaikki kunnossa. Kun tänään kysyin eräästä ryhmästä, miksi täällä on hyvä olla, sain vastaukseksi että “Tämä henkilökunta on niin mahtava. Tsempataan toisia, on hyvä fiilis ja on kiva tulla töihin. Ei ole koskaan olo, että vitsi kun pitää mennä töihin.” He kokivat, että henkilökunta on tsemppaavaa ja puhaltaa yhteen hiileen, Suvi Tynjälä kuvailee.
Teksti: Valtteri Mustonen / S360