Takaisin postauksiin

Liikettä ja iloa ulkoleikeistä 

Päiväkodissa ulkoillaan säällä kuin säällä. Kurikassa, kieli- ja seikkailuteemaisessa Touhula Magneetissa varhaiskasvatuksen opettaja Julia Hirvimäen mukaan yksi tärkeimmistä asioista lasten ulkoleikeissä on turvallisuus. – Ympäristön on oltava sellainen, että lasten kanssa voi olla turvallisesti, että autoja ei mene lähellä ja ympäristössä pystyy muutenkin turvallisesti leikkimään. Aikuisia on myös oltava paikalla riittävästi, Julia sanoo. 

Lisäksi itse leikin on oltava sopiva lapsille ja sellainen, josta lapset pitävät. Valitun leikin on myös oltava sellainen, johon kaikki pystyvät osallistumaan ja jolla on selkeät tavoitteet: 

Kun suunnitellaan leikkejä niin katsotaan, että se on lasten ikään sopiva ja säännöt ovat sellaiset, että lapset ymmärtävät ne. Kun huomaa, että tämä leikki olikin lasten mielestä tosi kiva, niin leikitään sitä ja jos huomataan että ei tykätty, niin ei oteta sitä leikkiä niin paljoa enää.  

Mietitään myös leikin tavoitteita. Jos koetaan, että pitää harjoitella ohjeiden kuuntelua, silloin mietitään leikkejä niin että niissä olisi ohjeisiin keskittymistä ja kuuntelemista sekä ohjeiden mukaan toimimista. 

Ulkoleikkejä varten Touhula Magneetissa on tilava aidattu piha, jossa lapset pääsevät leikkimään päivittäin. Lisäksi lapset ovat innoissaan, kun päiväkodin väki käy yhdessä retkillä leikkipuistossa, metsässä ja luonnossa.  

Luonnossa ollessaan lapset tykkäävät leikkiä vapaasti, minkä lisäksi voidaan keksiä erilaisia leikkejä, jotka sopivat luonnossa touhuamiseen. Luonnossa oleilu ja liikkuminen ovatkin osa Touhula Magneetin seikkailuteemaa.

Seuraavaksi muutamia Julia Hirvimäen jakamia leikkejä, jotka ovat olleet Touhula Magneetin lasten suuressa suosiossa.  

Hippa 

Hippa on yksinkertainen leikki, mutta siitä on helppoa ja hauskaa kehittää erilaisia variaatioita. Lapset voivat itse keksiä mitä tapahtuu, kun hippa ottaa kiinni ja miten kiinni jäänyt pelastetaan.  

Julia Hirvimäki kertoo usein kysyvänsä lapsilta, millaista hippaa he haluaisivat leikkiä, jonka jälkeen lapset yhdessä keksivät ideoita. Hipan tunnistamista helpottamaan voidaan ottaa käyttöön heijastinliivi, jonka hippa pukee päällensä.  

Maa-meri-laiva 

Leikkiauleelle määritellään kolme aluetta: maa, meri ja laiva. Lasten on muistettava alueiden nimet, jonka jälkeen aikuinen huutaa yhden alueen nimen. Ohjeen kuullessaan lasten on juostava oikean alueen kohdalle tai pysyttävä paikallaan, jos ovat jo oikeassa paikassa. Leikin voi järjestää vaikkapa hiekkakentällä, jossa alueet merkitään maahan viivoina. 

Leikin säännöissä voidaan sopia mitä tapahtuu, jos liikkuu väärään aikaan tai jos ei ole oikealla alueella. Julia Hirvimäen ryhmässä kuitenkin suositaan versiota, jossa kaikki saavat olla mukana loppuun asti, eikä kenenkään tarvitse tippua kesken leikin. 

Poliisi ja rosvo 

Osa leikkijöistä ovat poliiseja ja loput rosvoja. Poliisit yrittävät napata rosvot, jotka kiinni jäädessään joutuvat vankilaan. Jos yksi vapaista rosvoista pääsee koskettamaan vangittua toveriaan, toinenkin rosvo pääsee vapaaksi.

Poliisi ja rosvo on yksi Touhula Magneetin lasten suosikkileikeistä, johon ryhdytään usein jopa ilman erillistä ohjausta. Aikuisetkin saatetaan pyytää mukaan leikkiin.

Teksti: Valtteri Mustonen / S360

Samankaltaisia postauksia