Pehmeä aloitus päiväkotiin
Päiväkoti on mahtava paikka lapselle opetella uusia taitoja, saada kavereita ja ottaa askel itsenäistymisen polulla.
Varhaiskasvatuksen aloitus on silti uusine rutiineineen jännittävä paikka sekä lapselle että vanhemmalle. Koostin viisi vinkkiä, joilla helpottaa päiväkodin aloitusta.
1. Varaa tutustumiseen aikaa
Päiväkotiin on hyvä käydä tutustumassa useampaan kertaan ennen hoidon aloitusta, jotta paikka tulisi lapselle tutuksi. Viimeinen tutustuminen kannattaa sopia mahdollisimman lähelle ensimmäistä hoitopäivää. Tutustumisen aikana vanhempi ja lapsi viettävät yhdessä aikaa päiväkodissa ja samalla tutustuvat päiväkodin työntekijöihin ja toimintatapoihin.
2. Keskustele työntekijöiden kanssa
Keskustele avoimesti työntekijöiden kanssa mahdollisista huolista tai kysymyksistä. Myös päiväkodin työntekijät vasta tutustuvat lapseen, joten täyttäkää Lapsen tiedot -lomake ja käykää se läpi yhdessä työntekijän kanssa. Näin päiväkodin henkilöstö osaa huomioida lapsen yksilölliset ominaisuudet ja tukea häntä parhaalla mahdollisella tavalla heti ensimmäisestä päivästä lähtien.
3. Rohkaise lasta
Lapsen itkua hoitoon jäädessä ei tarvitse säikähtää. Eron hetki voi olla vaikea paikka lapselle ja on tärkeää, että omalla esimerkilläsi näytät lapselle, että hän on turvallisessa paikassa. Usein itkut helpottavat lapsen lähtiessä touhuamaan kavereiden kanssa. Ensimmäisellä viikolla hoitopäivät kannattaa mahdollisuuksien mukaan pitää normaalia lyhyempinä.
4. Tärkeät tavarat
Päiväkotiin voi ottaa mukaan lapselle tutun tärkeän lelun/tavaran, josta lapsi saa turvaa hoidon alkaessa. Monesti esimerkiksi unilelut kulkevat ensimmäisinä päivinä tiiviisti mukana toiminnassa.
5. Kuuntele lasta
Hoitopäivien jälkeen on tärkeää kuunnella lasta ja esimerkiksi päivän läpikäyminen yhdessä on hyvä ajatus. Lapsella on varmasti paljon kerrottavaa uusista kokemuksistaan, joten kohtaa lapsesi kiireettömästi keskustellen. Päiväkodin aloitus näkyy monesti väsymyksenä, joten aluksi arki-illat kannattaa rauhoittaa muulta ohjelmalta.
+ 1 Kysy ja keskustele
Varhaiskasvatus on vuorovaikutusta ja yhteistyötä. Tärkeimpänä asiana näen jatkuvan avoimen keskustelun päiväkodin ja kodin välillä. Kertokaa ja kysykää siis rohkeasti mieltä askarruttavista asioista.
Matias Kauppinen
Päiväkodin johtaja
Touhula Pyöreenlahti, Siilinjärvi