Metsämörri osana ympäristökasvatusta
”Metsään tässä kuljetaan, ystäviä tapaamaan. Madot, kukat, linnut minä nähdä saan.”
Päiväkodin pihassa joukko reppuselkäisiä lapsia ja aikuisia seisoo piirissä ja laulaa Metsämyttysten laulua esittäen samalla laulun kertomaa tarinaa. Alkamassa on yhteinen Metsämörri-retki, joka suuntautuu läheiseen metsään.
Ennen lähtöä käydään vielä läpi Metsämörriltä saapunut kirje. Tällä kertaa kirje sisältää kivan luontotehtävän, jossa kuvakorttien avulla etsitään luonnosta mahdollisimman paljon erilaisia materiaaleja. Mukana on myös laatikoita materiaalien keräämistä varten. Pienemmissä ryhmissä lähdetään pikku hiljaa siirtymään kohti metsäseikkailua.
Matka taittuu mukavasti eri eläinten tavoilla liikkuen. Metsän reunalla siirrytään kukin vuorollaan kuvitteellisen portin (aikuisen jalkojen välistä) läpi tuttuun Mörrimetsään. Reput jäävät yhteisesti sovitun reppupuun oksille ja lapset suuntaavat pareittain luontoa tutkimaan kuvakortit mukanaan.
Heti pikimmiten metsässä raikuvat iloiset huudahdukset, jotka kertovat luonnon aarteiden löytymisestä. Laatikot täyttyvät mm. kävyistä, neulasista, kepeistä ja kivistä. Vähitellen innokkaat tutkijat saavat tehtävänsä valmiiksi, joten on aika aloittaa yhteinen eväshetki.
Repuista löytyy istuinalustat sekä pienet terveelliset eväät. Eväitä nauttiessa on kiva samalla jutella yhdessä luontotehtävään liittyvistä metsän aarteista ja kertoopa joku nähneensä Metsämörrinkin kurkistelemassa puiden takaa. Kaiken varalta päätetään yhdessä huhuilla Metsämörriltä opittua ”Hoi kolikok” -huudahdusta, jotta ystävämme varmasti huomaa meidän kaikkien olevan Mörrimetsässä. Eväshetken jälkeen on vielä mukavasti aikaa leikkiä metsässä ennen kuin suunnataan aarrelaatikoiden kanssa takaisin päiväkodille.
Metsämörri on leikki- ja satuhahmo, joka elää metsässä eläinystäviensä kanssa. Tämä ihastuttava ja sympaattinen hahmo kertoo lapsille metsästä ja luonnosta opettaen samalla mm. luonnon kunnioittamista, luonnosta nauttimista sekä ulkona viihtymistä säällä kuin säällä. Metsämörri jättää usein lapsille viestejä ja tehtäviä, joskus hän saattaa myös ilmestyä lapsille vaikkapa Mörriksi puetun aikuisen tai käsinuken avulla.
Metsämörritoiminnan perimmäinen päämäärä on saada lapset kiintymään luontoon omien kokemusten, elämysten ja aistien avulla. Lapset kiipeilevät, ryömivät ja seikkailevat metsässä harjoittaen myös kehonhallintaa sekä hieno- ja karkeamotoriikkaa. Metsä on kerrassaan upea paikka liikunnan harjoittamiseen, tietojen hankkimiseen ja mielikuvituksen kehittymiseen.
Jokainen Metsämörri-retki rakentuu toistuvien, tuttujen rutiinien ympärille. Tämä luo turvallisuutta ja auttaa lapsia rohkeasti toimimaan metsässä ja iloitsemaan luonnossa touhuamisesta. Retken vetäjänä toimii päiväkodissa työskentelevä kasvattaja, jolla on Suomen Ladun Metsämörri-ohjaajan koulutus. Retkien lisäksi hän voi tuoda Metsämörri-toimintaan kuuluvaa ideologiaa mukaan myös päiväkodin muuhun ympäristökasvatukseen.
Metsämörri-satuhahmon avulla hänen on helppo tehdä metsästä ja luonnosta jännittävä seikkailu jokaiselle lapselle sekä auttaa lapsia luomaan arvostava ja kunnioittava side ympäristöön.
Tarja Pantsar
Kirjoittaja työskentelee lastentarhanopettajana Touhula Murrossa, Tyrnävällä.