Takaisin postauksiin

HEI Schools yhdistää lapsia ympäri maailman

  • Milla Kokko

    Milla Kokko on HEI Schoolsin toimitusjohtaja ja yksi sen perustajista.

Mitä jos päiväkotikavereita olisi kotikulmien lisäksi vaikka Kiinassa, Kuwaitissa ja Australiassa?

Helsingin yliopiston kanssa yhteistyössä kehitetty kansainvälinen päiväkotikonsepti HEI Schools yhdistää eri maissa toimivat päiväkodit toisiinsa paitsi varhaiskasvatusmallin, niin myös arjen käytännön tasolla. Yksinkertaisimmillaan lapsiryhmät tutustuvat toisiinsa ja uusiin kulttuureihin viikottaisten videopuheluiden kautta, syvemmälle yhteistyö menee opettajien yhteisen suunnittelutyön, kokemusten jakamisen ja koulutuksen kautta.

Touhula avaa elokuussa Suomen ensimmäisen HEI Schools -konseptilla toimivan kaksikielisen (Suomi-Englanti) päiväkodin Helsingin Ruoholahteen. Malli perustuu suomalaiseen varhaiskasvatuksen huippuosaamiseen, mutta toimii paikallisin voimin operoituna eri puolilla maailmaa. Ideana on tarjota Suomen ulkopuolella toimiville päiväkotiyrittäjille tarkasti mietitty lisenssimalli, jonka kautta suomalaista osaamista ja kansainvälisiä kokemuksia voidaan tarjota mahdollisimman monelle lapselle ja perheelle ympäri maailman. Malli koostuu viidestä palasta: opetussuunnitelmasta (curriculum), opettajakoulutuksesta, tilasuunnittelusta, tarkkaan valitusta lelu- ja oppimateriaalivalikoimasta sekä paikallisen yrittäjän operatiivisesta tuesta.

Kaikki HEI Schoolsit eri maissa noudattavat yhteistä vuosikelloa ja opettavat samoja teemoja yhtä aikaa. Tätä kautta jakaminen ja tuki toisille helpottuu ja toisaalta laadun toteutumista on mahdollista todentaa paremmin. Opettajille tarjottavia inspiraatiomateriaaleja tuotetaan ja päivitetään jatkuvasti HEI Schoolsin pedagogitiimin voimin. HEI Schoolseissa toimivat varhaiskasvattavat saavat koulutusta mallin soveltamiseen ensin HEI tiimin asiantuntijoiden johdolla ja jatkossa online-kurssien ja -videoiden avulla.

Suomalaisten arkkitehtien ja kalustemuotoilijoiden, mutta ennen kaikkea lasten ja opettajien kanssa yhdessä luotu tilakonsepti on osa opetussuunnitelmaa: sen kautta tuetaan mm. luovuuden kehittymistä ja lapsen osallisuutta tilan muokkaamiseen ja luomiseen. Tilassa korostuvat paitsi pohjoismainen estetiikka, toimivuus ja luonnonmateriaalit, myös visuaalisen hälyn radikaali vähentäminen. Ajatuksena on, että lapset tuottavat itse tilaan teoksia ja väriä, eikä mitään ylimääräistä tarvita.

Selkämerenkadulla, erinomaisten kulkuyhteyksien varrella sijaitseva HEI Schools Ruoholahti on remontoitu vanhasta seurakuntasalista HEI-konseptin mukaiseksi, tasapainoiseksi ja toimivaksi päiväkotitilaksi. Tilat on mitoitettu noin sadalle lapselle, joiden ikäjakauma on kymmenestä kuukaudesta kuuteen vuoteen.

Ensimmäinen HEI Schools -mallipäiväkoti avattiin Kiinan Baotoussa syyskuussa 2017. Reilun sadan lapsen kanssa siellä työskentelee 12 kiinalaisen ja 5 suomalaisen lastentarhanopettajan yhteistiimi. HEI Schools Ruoholahden kanssa samana syksynä aloittavat myös HEI Schools Guangzhou Etelä-Kiinassa sekä HEI Schools Melbourne Australiassa. Viides HEI Schools aloittaa Kuwait Cityssä alkuvuodesta 2019.

Unelmana onkin iso kansainvälinen perhe ympäri maailmaa. Kun eri kielistä ja kulttuureista sekä yhteydestä toiselle puolelle maailmaa tulee viikottaista arkipäivää, toisten päiväkotilasten tavallista elämää, ehkä silloin otetaan myös askel kohti vähän parempaa maailmaa. Vaikka sitten yhdessä lauletun laulun muodossa.

Lue lisää ja hae päivähoitopaikkaa HEI Ruoholahdesta.

 

 

 

 

Samankaltaisia postauksia