Takaisin postauksiin

Varhaiskasvatuksen on oltava aito lähipalvelu – yksityiset toimijat mahdollistajia

  • Virpi Holmqvist Toimitusjohtaja

Syksyllä moni pieni aloittaa päiväkotitaipaleensa. Vanhemmat ovat usein tutustuneet huolella lähialueen päiväkoteihin ja listanneet hakemukseen hoitopaikat toivejärjestykseen. Sijainti on yksi painavimmista valintaperusteista. Kun koko perheen arki muuttuu, helpottaa lyhyt matka päiväkotiin kulkemista ja pitää lasten hoitopäivät kohtuullisen pituisina.

Joka syksy saamme kuitenkin kuulla tapauksista, joissa päiväkotipaikka osoitetaan jostain ihan muualta kuin läheltä kotia tai vanhempien työmatkan varrelta. Joskus päiväkoti voi olla jopa täysin toisella puolella kaupunkia, tunninkin matkan päässä. Tilanne on kestämätön, sen on muututtava.

Helsingin uudessa strategiassa luvataan, että toimivassa kaupungissa päiväkodit löytyvät läheltä. Tavoite on äärimmäisen tärkeä, on selvää että sen toteutumiseksi päiväkoteja tarvitaan lisää! Niin kaupungin omia kuin yksityisiä ja kolmannen sektorin tuottamia.

Jotta päivähoitomatkat pysyvät kohtuullisina ja vanhempien vaikutusmahdollisuudet kasvavat, yksityisestä päivähoidosta pitää tehdä aito vaihtoehto kaikille perheille. Palvelusetelin käyttöönotto tekisi siitä taloudellisesti mahdollista kaikille.

Juuri julkaistussa Helsingin budjettiesityksessä vuodelle 2018 esitetään 40 miljoonan euron määrärahalisäystä kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle. Panostuksia lisätään mm. englanninkieliseen varhaiskasvatukseen ja tarjoamalla maksutonta varhaiskasvatusta lapsille 5 vuoden iästä alkaen. Helsingin lapsimäärän kasvaessa näiden kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitsemme kaikkien varhaiskasvatustoimijoiden vahvaa yhteispeliä. Yksityinen varhaiskasvatus tuleekin nähdä mahdollistajana.

Palvelusetelin tuoma valinnanvara helpottaisi perheiden elämää ja purkaisi julkisen puolen ruuhkia, jotka ovat joillain Helsingin alueilla varsin mittavia. Tästä on hyviä esimerkkejä useissa Suomen kaupungeissa, joissa palvelusetelin myötä yksityiset päiväkodit ovat voineet reagoida kuntaa nopeammin rakentamalla päiväkoteja mm. uusille asuinalueille. Päiväkotipaikan järjestyminen läheltä kotia tai näppärästi työmatkan varrelta on kaupungin tärkeimpiä palveluita vanhemmille. Sen toteutuminen pitää nyt varmistaa.

Samankaltaisia postauksia