
Touhula-päiväkotien kaikki yli 5-vuotiaat lapset saavat käyttöönsä aktiivisuussensorit
Touhula-päiväkodit on ottanut käyttöön ReimaGO-aktiivisuussensorit lähes 170 päiväkodissa. Sensoria käyttää yli kolmetuhatta 5–7-vuotiasta lasta ympäri Suomen. Investoinnilla halutaan seurata ja tukea lasten liikkumista varhaiskasvatuksen parissa.
– Saamme ensimmäistä kertaa kerättyä valtakunnallista tilastotietoa 5–7-vuotiaiden lasten liikkumisesta. Tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus lasten liikkumisen tarkasteluun ja liikunnallisen elämäntavan tukemiseen varhaiskasvatuksessa, Touhulan pedagoginen johtaja Tiina Lämsä iloitsee.
– Aktiivisuussensorit tuovat ennen kaikkea lisää tietoa liikkumista lisäävien pedagogisten toimiemme vaikuttavuudesta. Haluamme tietää, miten päiväkodin kasvattajat voivat auttaa lapsia liikkumaan enemmän päiväkotipäivän aikana ja miten koko päivä voidaan rakentaa liikkumista tukevaksi.
Kävellen Joensuuhun
Touhula Laajalahti Espoossa on saanut ReimaGO-sensorit käyttöön kaksi viikkoa sitten. Päiväkodin johtaja Sari Jalavan mukaan vastaanotto on ollut erittäin positiivinen niin lasten, vanhempien kuin henkilöstönkin keskuudessa.
– Seuraan lasten liikkumista ryhmätasolla. Ensimmäisen kahden päivän aikana meidän viisivuotiaiden ryhmä liikkui vähän yli sata kilometriä eli pääsimme Lahteen asti. Nyt lasten itse asettamana tavoitteena on liikkua Joensuuhun, Jalava kertoo.
Vanhemmat pääsevät seuraamaan lastensa liikkumista oman sovelluksen kautta. Sovellus myös palkitsee päivän aikaisesta liikunnasta.
Tukea päiväkodin liikunnan suunnitteluun
Liikuntasuositusten mukaan alle 8-vuotiaan lapsen päivän pitäisi sisältää vähintään kolme tuntia liikuntaa. Viime syksynä toteutetussa pilotissa huomattiin, että Touhula-päiväkodeissa lapset liikkuvat jo nyt keskimäärin 2,5 tuntia päiväkotipäivän aikana.
Nyt ReimaGO-sensori on käytössä kaikilla 2011–2013 syntyneillä lapsilla. Vertailutietoa liikunnan lisääntymisestä ei vielä ole, mutta vuosien saatossa sitä syntyy. Samalla tietoa liikunnasta kertyy niin yksilön, ryhmän kuin koko päiväkodinkin tasolla. Myös laajat vertailut alueellisesti ja valtakunnallisesti ovat mahdollisia.
– Tällä tiedolla voimme tukea liikunnallisia sisältöjä varhaiskasvatuksessa siellä, missä tukea eniten tarvitaan. Suomen suurimpana päiväkotitoimijana meillä on oma varhaiskasvattajien asiantuntijaverkosto, joka auttaa päiväkotien henkilöstöä lasten liikunnan suunnittelussa, Touhulan pedagogista tiimiä johtava Tiina Lämsä kertoo.