Takaisin postauksiin

Paluu päiväkotiin kesäloman jälkeen – näillä vinkeillä muutos onnistuu sujuvasti

Vilkkain lomakausi on päättymässä heinäkuun lopulla. Työpaikalle palaaminen tarkoittaa monessa perheessä lapsen arjen jatkumista päiväkodissa. Muutos loman vapaamman arkirytmin jälkeen voi olla lapselle suuri, joten siihen kannattaa valmistautua jo hyvissä ajoin.

”Muutos on usein jännittävää, niin lapsille kuin meille aikuisillekin. Siksi lapsen kanssa on hyvä pikku hiljaa valmistautua tulevaan arkiaamuun päiväkodissa. Useimmiten päiväkotiin paluu tapahtuu erittäin sujuvasti, arki ja leikit jatkuvat nopeasti samaan tapaa kuin ennen lomille jääntiä”, toteaa palvelupäällikkö Laura Jansson Touhulasta.

Päiväkotiin palaamista on kuitenkin mahdollista helpottaa. Näillä vinkeillä lapsen paluu arkeen sujuu mahdollisimman sujuvasti:

  1. Päivärytmi, kuten ruokailu ja nukkumaanmeno, on hyvä palauttaa arkea vastaavaksi jo viimeisinä lomapäivinä.
  2. Lapsen kanssa voi jo etukäteen keskustella tutuista päiväkodin ihmisistä, niin aikuisista kuin lapsista, tai vaikka katsoa heidän kuviaan.
  3. Etukäteen voi käydä jo leikkimässä päiväkodin pihalla.
  4. Yhdessä voi muistella, mitä kaikkea kivaa päiväkodissa tehtiinkään ennen lomia.
  5. On hyvä varmistaa, että päiväkotiin vietävät säänmukaiset varavaatteet, juomapullo, kuravarusteet ja saappaat sekä sisätossut ovat tallessa ja oikeaa kokoa – tarvittaessa voidaan käydä yhdessä ostoksilla tekemässä uusia hankintoja.
  6. Edeltävänä päivänä voi pakata yhdessä valmiiksi päiväkotirepun ja valita vaatteet ensimmäiselle päivälle.
  7. Mahdollisen unikaverin (esim. suosikkipehmolelu) päivälevon hetkiin voi miettiä yhdessä valmiiksi.
  8. Ensimmäiseen päiväkotiaamuun on tärkeätä varata riittävästi aikaa, jotta tunnelma on kiireetön.
  9. On hyvä varmistaa, että päiväkodilla on ajantasaiset tiedot vanhempien yhteystiedoista (puhelinnumero, sähköposti, osoite), varahakijalistasta sekä lapsen mahdollisesta erityisruokavaliosta ja lääkityksistä.
  10. On hyvä pyrkiä nukkumaan rauhallisesti ja hyvin edeltävä yö, ja näin olla valmis kohtaamaan vanhat sekä uudet kaverit ja aikuiset iloisella mielellä.

Vinkit kokosivat: palvelupäällikkö Laura Jansson (Touhula Länsi-Suomi), päiväkodin johtaja Johanna Eskelinen (Touhula Ylöjärvi), päiväkodin johtaja Jaana Järvenpää (Touhula Kaleva, Tampere)

Lisätietoa:

Laura Jansson, palvelupäällikkö Touhula Länsi-Suomi / 044 417 5711, laura.jansson@touhula.fi

Samankaltaisia postauksia