Takaisin postauksiin

Päiväkotilasten liikkumista seurattiin aktiivisuusrannekkeilla – tulokset yllättivät positiivisesti

Lasten päivittäistä liikkumista on seurattu Touhulan päiväkodeissa. Seuranta tehtiin digitaalisilla ReimaGO-aktiivisuusrannekkeilla neljän kuukauden ajan alkuvuonna 2019 ja siihen osallistui noin 3200 lasta. Tulokset kertovat, että 5–6-vuotiaat liikkuvat poikkeuksellisen aktiivisesti, päivittäin jopa 3-4 tuntia päiväkodissa vietettynä aikana.

Lapset liikkuivat tasaisesti pitkin viikkoa: vaihtelua arkipäivien välillä oli hyvin vähän. Tuloksissa on mukana vain päiväkodissa vietetty aika. Touhula on ensimmäinen päiväkoti, jossa ReimaGO-aktiivisuusrannekkeet on otettu näin laajasti käyttöön.

ReimaGO-aktiivisuusranneke mittaa kaiken tasoista liikettä, joten tulokset ovat suuntaa antavia, kun niitä peilataan esimerkiksi virallisiin liikuntasuosituksiiin. Vertailun vuoksi suositus päiväkoti-ikäiselle on kaksi tuntia liikkumista päiväkodissa sekä tunti sen ulkopuolella. Touhulassa lapset liikkuivat ReimaGO:n mittausten perusteella vastaavan määrän jo päiväkodissa vietettynä aikana. Aktiivisimmat päiväkodit löytyivät Kirkkonummelta ja Keravalta, joissa 5–6-vuotiaat olivat liikkeessä jopa yli neljä tuntia päivässä.

”Olemme erittäin innoissamme hyvistä tuloksista. Meidän aikuisten tehtävänä on luoda lapsille ympäristöjä, joissa lasten omaehtoinen aktiivisuus pääsee vauhtiin. Liikkumiseen kannustava pedagogiikka on tärkeä osa päiväkodin arkea. Liikkuminen edistää lasten hyvinvointia, jolla on kauaskantoisia vaikutuksia pitkälle aikuisuuteen”, kertoo viestintäjohtaja Ossi Ahto Touhulasta.

”Lapset ovat hyvin luovia keksimään liikettä omaan arkipäiväänsä. Meillä pelataan eteisessä sählyä ja toisinaan kontataan tai ryömitään käsien pesulle. Liikkeeseen kannustavia paikkoja voivat olla esimerkiksi tilat, joissa on lapsille renkaita, köysiä, palloja ja muita liikkumiseen kannustavia välineitä”, Antti Arokoski Touhula Kurkelasta Keravalta kuvailee.

Touhulan päiväkodeissa tuloksista on kerrottu ymmärrettävällä ja konkreettisella tavalla esimerkiksi näyttämällä, kuinka kauas koko ryhmä olisi kerätyillä askeleilla matkannut. Lapset ovat myös itse kiinnostuneita seuraamaan omaa liikkumistaan ja asettamaan omia tavoitteitaan. Henkilökohtaisia tavoitteita asetetaan jokaisen innostuksen sekä jaksamisen mukaan.

”Päivittäiseksi liikkumistavoitteeksi asetettiin ensin suosituksen mukainen kolme tuntia. Tavoite kuitenkin ylitettiin niin kirkkaasti, että lapset pääsivät asettamaan itselleen uuden, hyvältä tuntuvan tavoitteen. Joillain lapsilla tavoite on lähes viisi tuntia”, Antti Arokoski jatkaa.

Tulokset auttavat suunnittelemaan arkea päiväkodissa ja kotona lasten ehdoin. Niiden avulla pystytään esimerkiksi hahmottamaan, kuinka pitkiä matkoja lapset jaksavat pyöräillä tai kävellä. Touhulan kasvattajien kesken jaetaan aktiivisesti hyviä vinkkejä päivittäisen liikunnallisuuden lisäämiseksi.

”ReimaGO-aktiivisuusranneke mittaa kaikenlaista aktiivisuutta päivän aikana ja innostaa lapsia ilon ja leikin kautta liikkumaan. Samalla tulokset antavat mitattua tietoa, joka auttaa meitä kehittämään toimintaamme. Jos jossain päiväkodissa aktiivisuus osoittautuu jostain syystä alhaisemmaksi, voimme antaa tukea ja vinkkejä päivittäisen liikunnan lisäämiseksi”, kertoo Ossi Ahto.

 

Lisätietoja:

Viestintäjohtaja Ossi Ahto, 040 083 3883, ossi.ahto@touhula.fi

Samankaltaisia postauksia