Takaisin postauksiin

Esimiestyö haastaa ja palkitsee

Päiväkodin johtaja on Touhulan sydän. Lasten, perheiden ja työntekijöiden tyytyväisyys on pitkälti kiinni siitä, miten hän onnistuu työssään.

Johtajan työ on haastavaa, sillä hän vastaa koko päiväkodin toiminnasta: budjetoinnista, työvuorojen suunnittelusta, hoitopaikkahakemuksista, laskutuksesta, asiakaspalautteesta ja niin edelleen. Touhula Hiekkaharjun johtaja Janita Moilanen ei kuitenkaan tilanteesta kärsi, päinvastoin.

– Päiväkodin johtajan työ on minun unelma-ammattini, vaikka se meinaa välillä kiireen keskellä unohtua. Olen hirveän ratkaisukeskeinen ihminen, joten tykkään arkeen kuuluvista haasteista, hän kertoo.

Pilottipäiväkoti mukana kehityksessä

Touhulassa varhaiskasvatuksen toimintamalleja kehitetään jatkuvasti.

Viime vuosina Touhulassa on luotu oma pedagoginen toimintamalli, Touhulan Rytmi. Hiekkaharju on ollut työssä mukana pilottipäiväkotina, ja Moilanen on päässyt osallistumaan Rytmin suunnitteluun yhdessä muiden pedagogien kanssa. Hän on saanut soveltaa Rytmin kulmakiviä, kokopäiväpedagogiikkaa ja pienryhmätoimintaa, ensimmäisten joukossa.

– Olemme käärineet hihat ja lähteneet toteuttamaan pienryhmätoimintaa. Se tarkoittaa muutoksia erityisesti iltapäiviin. Aiemmin menimme kaikki ulos, mutta nyt jaamme lapsia pienempiin ryhmiin ja hyödynnämme tiloja monipuolisesti, Moilanen sanoo.

Nuorena esimieheksi

34-vuotias Moilanen on koulutukseltaan sosionomi Oulun Diakonia-ammattikorkeakoulusta. Lisäksi hän on suorittanut Lähiesimiestyön ammattitutkinnon, jonka suorittavat kaikki Touhulan esimiehet.

Työt toivat Moilasen opintojen jälkeen pääkaupunkiseudulle, koska vakituisia työpaikkoja ei ollut Pohjois-Suomessa tarjolla. Varhaiskasvatuksen opettajana Moilanen huomasi varsin nopeasti, että hän haluaa päiväkodin johtajaksi. Se ei kuitenkaan ollut nuorelle naiselle helppoa: perinteisesti päiväkodin johtajaksi noustaan vasta kymmenien työvuosien jälkeen.

Kartuttaakseen esimieskokemustaan Moilanen etsi itselleen toisen työn. Hän oli opintojen ohessa tehnyt puhelinmyyntiä, joten pääkaupunkiseudulla hän jatkoi myyntitiimin vetäjänä iltaisin. Päivät Moilanen siis työskenteli lasten kanssa, illat puhelimessa vastuullaan oma tiimi.

Kun tätä oli jatkunut riittävän pitkään, Moilanen päätti nuoresta iästään huolimatta systemaattisesti hakea päiväkodin johtajan paikkoja. Sellainen avautui lopulta Touhula Korsosta kolme vuotta sitten. Nyt Moilasen vastuulla on jo yli sadan lapsen kuusiryhmäinen päiväkoti Vantaalla.

– Viimeisen kolmen vuoden aikana olen nähnyt valtavan suuren kehityksen yrityksen toiminnassa. Touhulassa pääsen itse kehittämään toimintaan ja tekemään laadukasta varhaiskasvatusta, Moilanen kertoo tyytyväisenä.

Tukena aluetiimi ja asiantuntijat

Pahimmassa tapauksessa päiväkodin johtaja työ on hieman yksinäistä. Touhula on kuitenkin panostanut johtajan tukena olevaan alueelliseen asiantuntijaverkostoon, joka on päivittäin puhelimen päässä ja vierailee säännöllisin väliajoin päiväkodissa.

– Aluejohtaja, palvelupäälliköt sekä koko hallinto ovat päiväkodin johtajan tukena. Se tekee toiminnasta ketterää ja joustavaa, kun voin soittaa esimerkiksi meidän erinomaiselle henkilöstöjohtajalle, joka osaa neuvoa haastavissa esimiestilanteissa. Haluan tehdä työni mahdollisimman hyvin ja se motivoi, Moilanen kertoo.

Entä minkälaisia ominaisuuksia Moilanen itse arvostaa alaisissaan?

– Oma-aloitteisuutta ja itseohjautuvuutta, kehotan varhaiskasvattajia ajattelemaan maalaisjärjellä ja ratkaisemaan haasteet itsenäisesti omalla tavallaan. Arvosta sitä, että työtä tehdään sydämellä.

Samankaltaisia postauksia